Dünya

Suriyeli muhalifler rejim ile doğrudan görüşmek istiyor

Suriye görüşmelerinin 8. turunda yer alan muhalefet heyeti üyesi Bahra,"Muhalifler olarak Cenevre’ye rejim heyeti ile doğrudan ciddi şekilde görüşmek için geldik." dedi.

12.12.2017 - Güncelleme : 12.12.2017
Suriyeli muhalifler rejim ile doğrudan görüşmek istiyor

Geneve

CENEVRE-Muhammed Shekh Yusuf,Adham Kako

İsviçre'nin Cenevre kentinde Suriye görüşmelerinin 8. turunda yer alan muhalefet heyeti üyesi Hadi Bahra, muhalefet heyetinin doğrudan görüşmelere hazır olduğunu söyledi. 

Bahra, "Muhalifler olarak Cenevre’ye rejim heyeti ile doğrudan ciddi şekilde görüşmek için geldik. Görüşmelerde siyasi geçiş meselesindeki en önemli konu, siyasi süreci yürütecek tarafa verilecek yetkilerdir." diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, rejim heyetine, siyasi geçiş konusunda baskı yapması gerektiğini belirten Bahra, "Rejim heyetinin, Suriye krizinin çözümüne ilişkin ciddi bir niyeti yok. Dolaysıyla BM'nin çabaları da bir sonuç vermeyecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bahra, de Mistura ile Cenevre'deki görüşmelerin ilk haftasında sürekli görüştüklerini ve toplantıya çok olumlu başladıklarını hatırlattı.

De Mistura'nın temel ilkeleri içeren bir belge sunduğunu ve kendilerinin de başka bir belge ile karşılık verdiğini aktaran Bahra, sonrasında rejim heyetinin bilgi vermeden Cenevre’yi terk ettiğini anlattı.

Muhalefet heyetinin BM temsilcisi ile görüşmeleri sürdürdüğünü kaydeden Bahra, görüşmelerde siyasi geçiş meselesiyle ilgili konuların ele alındığını dile getirerek, "BM heyetinin rejim heyeti ile ulaştıkları sonucu dinleyeceğiz. Önümüzdeki süreçte BM temsilcisinin, kamuoyuna bu konu hakkında açıklamalar yapmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Önemli olan geçici yönetime verilecek yetkiler olacak" 

Görüşmelerde, siyasi geçiş, anayasa, seçimler ve terörle mücadele konularının ele alındığının altını çizen Bahra, "Yeni anayasa taslağına halk oylamasının ardından seçimlere geçmeden önce güvenli ve tarafsız bir ortamın sağlanması şart. Bu iş ise geçici yönetimin görevi olacaktır." dedi.

Bahra, geçici yönetime ilişkin görüşlerinin, BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararının uygulanması çerçevesinde görüşmelerin yapılması olduğunu aktardı.

"Siyasi geçiş ile yeni anayasa çalışmaları olacak, seçimlere geçilecek, bunları yürütecek ise geçici yönetimdir.” diyen Bahra, Suriye geçici yönetimde oluşturulacak yönetim heyetinin şeklinin önemli olmadığını belirtti.

Bahra, "Geçici yönetimin şekilleri önemli değil, belki başkanlık şekli olur, belki tam yetkili bir hükümet şekli alabilir. Bu adlandırmaların şu an için bir önemi yok. Bizim için önemli olan, kurulacak geçici yönetimin Cenevre bildirgesine uygun ve tam yetkili bir yönetim olmasıdır. Önemli olan geçici yönetime verilecek yetkiler olacak." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın