Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.60
BTC/USDT
70,352.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Suriyeli Peşmergeler, PYD baskısı sebebiyle ülkelerine dönemiyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) 4 yıldan bu yana askeri eğitim alan Suriyeli Peşmergeler, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin kendilerini tehdit olarak algılaması sebebiyle uyguladığı baskıdan dolayı ülkelerine geri dönemiyor.

İdris Okuducu  | 19.08.2016 - Güncelleme : 19.08.2016
Suriyeli Peşmergeler, PYD baskısı sebebiyle ülkelerine dönemiyor

Arbil

ERBİL - İDRİS OKUDUCU 

Suriye'de iç savaşın patlak vermesinden sonra, evlerini terk edip IKBY'de yer alan Duhok ve Erbil kentine sığınan Suriyeli Kürtler, daha sonra IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla askeri eğitime tabi tutuldu.

Roj (Güneş) adıyla 2012 yılında oluşturulan birlik daha çok "Suriyeli Peşmergeler" ismiyle tanınıyor. Birliğe öncelikli olarak kabul edilen kişiler ise daha önce Suriye ordusunda görev yapmış tecrübeli komutanlar veya askerliğini tamamlamış sığınmacılar.

PKK, Esed rejimi ve İran geçişlerine izin vermiyor

Suriyeli Peşmergeler, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) bünyesindeki Suriye Kürt Ulusal Konseyinin (ENKS) silahlı gücü olarak da biliniyor.

ENKS çatısı altında, PKK-PYD çizgisine mesafeli, daha çok IKBY Başkanı Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokrat Parti'ye (KDP) yakın 11 siyasi parti bulunuyor.

ENKS'deki etkili partilerden Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'nin (SKDP) üst düzey yöneticilerinden Halid Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmergelerin geri dönmesine izin vermeyen PYD'nin, gücünü Esed rejimi ve İran'dan aldığını belirtti.

Suriye'de, Esed rejimi, İran, PKK-PYD ve Hizbullah arasında bariz bir anlaşmanın varlığına dikkati çeken Ali, "Peşmerge güçlerinin, PYD'nin hakimiyet kurduğu bölgelere gitmesi, rejim ve İran'ın işine gelmez. Çünkü SMDK üyesi ENKS'nin askeri olarak güçlenmesinin önü açılacak ve beraberinde siyasi olarak güçlenme de gelecek. Bu yüzden ellerinden geldiği kadar Peşmergelerin geçişlerine izin vermeyecekler." dedi.

Ali, 4 yıldan bu yana ülkelerine geri dönmeyi bekleyen Suriyeli Peşmergeler için ABD öncülüğündeki koalisyon güçleriyle temasa geçildiğini belirterek, "Peşmergelerin anlaşma yapılarak geçişinin sağlanması için ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı oluşturulan koalisyon güçleriyle temasa geçildi ve bekliyoruz. Eğer bundan bir sonuç çıkmaz ve PYD baskılarına devam ederse, o zaman biz de farklı tedbirler almaya çalışırız. PYD, sabrımızla oynamasın, bizim tahammülümüzün de bir sınırı var." diye konuştu.

Suriyeli Peşmergelerin askeri eğitimi

Suriyeli Kürtlerin eğitimine dair konuşan Suriyeli Peşmergeler Komutanı Albay Bahaddin Tahir, 4 yıl süren eğitimlerin, Erbil kentinin Benıslava, Duhok'un ise Zaho ve Şeyhan'daki askeri kamplarında yürütüldüğünü söyledi.

Kurulduğu ilk yıl sadece 300 kişiyi kabul eden birliğin sayısının her geçen gün arttığını belirten Tahir, "Aradan geçen 4 yılda Suriyeli Peşmergelerin sayısı 8 bine kadar çıktı. Bu sayının yüzde 15'ini kadın Peşmergeler oluşturuyor." dedi. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.