Dünya

Suriyeliler tarihi eserlerini geri istiyor

Suriye'nin İdlib ilinde yurt dışına kaçırılan tarihi eserleri geri getirme ve mevcut eserleri korumaya almak için proje başlatıldı.

12.09.2017 - Güncelleme : 12.09.2017
Suriyeliler tarihi eserlerini geri istiyor Fotoğraf: AA/Eymen Karaca

İDLİB - Burak Karacaoğlu

Dünyadaki en eski yerleşim birimlerinden olan Suriye'de UNESCO mirasına girmiş 6 antik kent,12 sit alanı bulunuyor.

Ancak yaklaşık 7 yıldır süren iç savaş, yüz binlerce kişinin hayatına mal olurken ülkenin tarihi de yok ediyor.

Binlerce yıllık eserlerin bir kısmı çatışmalardan zarar görürken bir kısmı kasıtlı olarak yok edildi. Diğer kısmı da kaostan faydalananlar tarafından yurt dışına kaçırıldı.

Suriye'nin kuzeyinde, muhaliflerin kontrolündeki İdlib ilinde kurulan Müze Müdürlüğü, tarihi eserleri ülkeye tekrar kazandırmak için proje başlattı.

Projeye göre, kayıp eserler tespit edilecek, kaçak yollarla ülkeden götürülenlerin de uluslararası anlaşmalara göre iadesi sağlanacak.

"Tarihi eserleri tekrar getirmek için uluslararası davalar açacağız"

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İdlib Müze Müdürü Enes Zeyden, "Suriye'de bulunan tarihi eserleri tespit edeceğiz. Daha sonra da çalınan eserleri belirleyip, tekrar getirmek için uluslararası davalar açacağız." dedi.

Zeyden, savaşın Suriye'nin tarihi mirasının büyük kısmını yok ettiğini belirterek bazı değerli eserleri müzelerde ve gizli depolarda koruma altında tuttuklarını söyledi.

"Tarihi eserleri Beşşar Esed’in askerleri yağmalayıp satıyorlar"

Müze Müdürü Zeyden, "Tarihi eserleri Beşşar Esed’in askerleri yağmalayıp satıyorlar. Tarihimizi yok etmek için çalışıyorlar. Bunun için de uluslararası davalar açacağız. Yerel meclisle çalışıyoruz. Birçok sivil toplum örgütü de bize destek veriyor." diye konuştu.

İdlib müzesi, kayıp eserlerin tamamını belgeledikten sonra, UNESCO'yla bağlantıya geçmeyi planlıyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın