Dolar
32.33
Euro
34.85
Altın
2,195.91
ETH/USDT
3,579.50
BTC/USDT
70,650.00
BIST 100
8,987.33
Dünya

Taliban'ın yeni lideri Hebetullah Ahunzada

Afgan Talibanı, örgütün lideri Molla Mansur’un öldüğünü doğrulayarak Hebetullah Ahunzada’nın yeni lider seçildiğini açıkladı.

Mohammad Fahim Abed  | 25.05.2016 - Güncelleme : 25.05.2016
Taliban'ın yeni lideri Hebetullah Ahunzada

Kabil

KABİL

Afgan Talibanı, örgütün lideri Molla Mansur’un öldüğünü doğrulayarak Hebetullah Ahunzada’nın yeni lider seçildiğini açıkladı. 

Taliban sözcülerinden Zabiullah Mücahed, yaptığı yazılı açıklamada Molla Ahtar Muhammed Mansur’un Afganistan ile Pakistan arasındaki sınır bölgesinde ABD'nin insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürüldüğünü doğruladı. 

Örgütün üst düzey toplantısında Hebetullah Ahunzada’nın yeni lider seçildiğini belirten Mücahed, Seracuddin Hakkani ile örgütün kurucusu Molla Ömer’in oğlu Mevlevi Muhammet Yakub’un da yardımcıları olduğunu söyledi. 

Molla Mansur, 21 Mayıs’ta Pakistan’ın Belucistan eyaletinde düzenlenen İHA saldırısında bir arkadaşıyla öldürülmüştü.

- Ahunzada kimdir?

Ahunzada, örgütün eski lideri Molla Mansur’un yardımcısı ve Taliban'ın yönetim şurası üyesiydi.

Örgütte askeri bir komutandan çok dini lider olarak bilinen Ahunzada, özellikle intihar saldırıları, ülkedeki yabancılar ve Afgan askerlerine karşı yürütülen savaş ve diğer konularda fetvalar veriyordu. 50'li yaşlarda olduğu sanılan Ahunzada’nın, hayatının çoğunu Afganistan’da geçirdiği ve ülke dışına fazla çıkmadığı tahmin ediliyor.

Afganistan’ın güneyindeki Kandahar kentinde dünyaya geldiği ileri sürülen Hebetullah Ahunzada'nın, ülkedeki en büyük etnik grup olan Peştunların Eshakzai aşiretinden olduğu biliniyor. 

Diğer Taliban komutanlarının Ahunzada'nın liderliğine destek verdiği sanılıyor. 2015’te Molla Ömer’in ölümünün ardından Taliban'ın başına geçen Molla Mansur'a bazı komutanlar destek vermemiş ve örgütte bölünmeler meydana gelmişti.

Muhabir: Mohammad Fahim Abed

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın