Dünya

TİKA'dan en çok Tunus faydalandı

TİKA'nın geçen yılki projelerinden en çok 6 ülke yararlandı, bunlar arasında Tunus başı çekti. Somali, Afganistan, Çad, Makedonya ve Kırgızistan Tunus'u takip eden ülkeler oldu.

06.05.2016 - Güncelleme : 06.05.2016
TİKA'dan en çok Tunus faydalandı

ANKARA - İLKAY GÜDER

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) geçen yılki projelerinden en çok 6 ülke yararlandı. Bunlar arasında ilk sırada 44,74 milyon dolarla Tunus başı çekti.

AA muhabirinin TİKA'nın 2015 faaliyet raporundan derlediği verilere göre, başkanlığın 45 ülkede 47 program koordinasyon ofisi bulunuyor.

Farklı ülkelerde ortak tarih ve kültürel mirasın korunması gözetilerek ekonomik-sosyal-insani kalkınma süreçlerini destekleyen TİKA, Afganistan'dan Kamerun'a, Kolombiya'dan Meksika'ya, Mynmar'dan Somali'ye, Tunus'tan Bangladeş'e kadar yoksulluğun azaltılması ve refahın sağlanmasına yönelik kalkınma faaliyeti gösteriyor.

Kuruma geçen yıl 141 milyon 49 bin liralık başlangıç ödeneği tahsis edildi, bu rakam yıl sonunda 382 milyon 711 bin liraya ulaştı.

TİKA, proje giderlerinin kalkınma yardımı alanlarına göre dağılımına bakıldığında en çok harcamayı 107,99 milyon dolarla "proje ve program" yardımına yaptı. Bunu sırasıyla 92,89 milyon dolarla teknik işbirliği, 6,24 milyon dolarla ulusal sivil toplum kuruluşlarına verilen destek, 2,3 milyon dolarla yönetim giderleri, 550 bin dolarla acil yardım ve 150 bin dolarla kalkınma amaçlı gıda yardımı izledi.

En çok Afrika'ya, en az Okyanusya'ya

Kurumun proje harcamalarının bölgesel dağılımına göre ise birinci sırada 102,65 milyon dolarla Afrika yer aldı.

İkinci sırayı 47,10 milyon dolarla Güney ve Orta Asya bölgesi alırken burayı 45,47 milyon dolarla Balkanlar ve Güney Doğu Avrupa bölgesi izledi.

Yeni kaynaklar temin edilecek

TİKA faaliyet raporunda, daha etkili ve verimli çalışmalar yapılabilmesi amacıyla 2016 yılı için bazı öneri ve tedbirler sıralandı.

Koordinatörlük bulunmayan ülkelerde program koordinatörlükleri açılacak, öte yandan merkezi bütçe imkanları artırılacak ve yeni kaynaklar temin edilecek.

Uluslararası işbirliği kapasitesine sahip kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla mevcut işbirliği daha da geliştirilecek.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın