Dolar
32.41
Euro
35.09
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,565.00
BTC/USDT
70,745.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Trump'ın kişisel iletişimi 'dinlemelere takılmış'

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Nunes, başkan seçildikten sonraki süreçte Trump'ın ve yakın ekibindeki bazı kişilerin konuşmalarının dinlemelere takıldığını belirtti.

23.03.2017 - Güncelleme : 23.03.2017
Trump'ın kişisel iletişimi 'dinlemelere takılmış' Fotoğraf: AA/Samuel Corum

WASHINGTON

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Devin Nunes, 8 Kasım 2016'da başkan seçildikten sonraki süreçte Donald Trump ve yakın ekibindeki bazı kişilerin konuşmalarının istihbarat birimlerinin dinlemelerine takıldığını açıkladı.

Nunes, ABD kamuoyunda merak uyandıran açıklamayı, konuyla ilgili olarak Trump'la görüşmeye giderken Beyaz Saray girişinde yaptı.

Trump ve ekibinin bazı görüşmelerinin istihbarat birimlerinin dinlemelerine takıldığını gösteren raporları okuyunca hemen Beyaz Saray'a giden Nunes, bir süredir kendisinin dinlendiğini iddia eden Trump ile görüştü.

Söz konusu dinlemelerin yabancı unsurların yasal olarak dinlenmesi kapsamında yapıldığını ve asıl hedefin Trump olmadığını söyleyen Nunes, o günlerde seçilmiş ABD Başkanı olan Trump ile yakın ekibinin konuşmalarının "tesadüfen dinlemelere takıldığını" belirtti.

Nunes, dinlemelerin ardından konuşmaların ilgili istihbarat birimlerine aktarılması sırasında Trump'ın ve diğer kişilerin isimlerinin raporlarda geçip geçmediğini ise açıklamadı.

"Obama, Trump'ın kimlerle görüştüğünü biliyordu"

Daha sonra Amerikan CNN kanalına konuşan İstihbarat Komitesi Başkanı, "Gördüğüm raporlar, önceki (Barack Obama) yönetimin ve birçok (istihbarat) kurumun, seçilmiş Başkan Trump ve ekibinin ne yaptığı ve kimlerle görüştüğü hakkında net bir fikirleri olduğuna inanmaya götürdü." dedi.

Nunes ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının karşısına geçen Trump, "Kendinizi aklanmış hissediyor musunuz?" sorusuna, "Bir şekilde evet." diyerek yanıt verdi ve dinleme iddialarında haklı olduğunu savundu.

Konuyla ilgili olarak Twitter hesabından, Bill Mitchell adlı muhafazakar gazetecinin "Tam olarak söylediğim gibi - Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı: Obama yetkililerinin Trump dinlemelerine karıştığını göz ardı edemeyiz." tweetini yeniden paylaşan Trump, kendisinin dinlenildiği iddiasıyla ilgili somut bir bilgiye ulaşmış oldu.

Trump, seçim kampanyası döneminde New York'taki Trump Tower'ın Obama yönetimi tarafından telefonlarının dinlendiğini iddia etmiş, istihbarat birimleri ise bununla ilgili ellerinde somut bir bilgi olmadığını açıklamıştı. Obama ise sözcüsü aracılığıyla, kendisinin doğrudan dinleme izni veremeyeceğini, dolayısıyla Trump'ı dinletmesinin mümkün olmadığını belirtmişti.

Muhabir: Hakan Çopur

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.