Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,564.70
BTC/USDT
70,100.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Trump'ın yeni Afganistan stratejisine tepkiler

Rus uzmanlar, ABD'nin Afganistan'daki askerlerini çekmeme kararını Rusya'nın lehine olarak değerlendiriyor.

Emre Gürkan Abay, Elena Teslova  | 23.08.2017 - Güncelleme : 23.08.2017
Trump'ın yeni Afganistan stratejisine tepkiler

Moskova

MOSKOVA – EMRE GÜRKAN ABAY / ELENA TESLOVA

ABD’nin Afganistan’dan çekilmeme kararını Rusya’nın lehine bulan Rus uzmanlar, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi halinde ortaya çıkacak sorunlarla Rusya’nın mücadele etmek zorunda kalacağı görüşünde birleşiyor.

Moskova merkezli Siyasi ve Askeri Analiz Enstitüsü Başkan Yardımcısı Aleksandr Hramçihin, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ABD’nin Afganistan’dan henüz çekilmeyeceğine yönelik kararının Rusya’nın lehine olduğunu savundu.

ABD’nin Afganistan'tan çekilmesi halinde, kontrol altında tuttuğu unsurların tekrar etkinleşeceğini vurgulayarak, “Bu unsurlarla da Rusya’nın mücadele etmesi gerekecek. Dolayısıyla ABD bu ülkede ne kadar çok kalırsa o kadar iyi.” dedi.

Amerika sayesinde Rusya’nın söz konusu unsurlarla mücadele sorumluluğundan kurtulduğuna işaret eden Hramçihin, “ABD, bölgedeki faaliyetleri için muazzam miktarda para harcıyor. Ancak buna üzülmüyorum, önemli olan bu parayı bizim ordumuzun harcamak zorunda kalmaması.” ifadelerini kullandı.

"Rusya için hem iyi hem de kötü haber"

Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Ortadoğu uzmanı Yuri Barmin de ABD’nin Afganistan’dan çekilmeyecek olmasının, Rusya için hem iyi hem de kötü haber olduğunu belirtti.

İyi haberin, Rusya’nın askeri anlamda destek vermediği Afganistan’ın istikrarına ABD’nin katkı yapması olduğunu kaydeden Barmin, “ABD ordusu özellikle Orta Asya’ya sızmaya çalışan militanların dikkatini dağıtıyor. Bu nedenle bölgedeki göreceli istikrar, Rusya’nın avantajınadır.” diye konuştu.

ABD’nin bölgede çok uzun süre kalması halinde yeni çatışmaların oluşma riskiniyse Rusya açısından kötü haber şeklinde değerlendiren Barmin, “Taliban, Rusya açısından Afganistan’daki en büyük tehdit değil. DEAŞ’ın bölgedeki ilerleyişi Moskova’nın en büyük sorunu ve ABD’nin bu sorunu önleyip önlemeyeceği henüz belli değil.” dedi.

"ABD, coğrafyadaki kontrolünü kaybetmek istemiyor"

Moskova Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Askeri-Politik Araştırmalar Merkezi uzmanı Şarbatullo Sodikov, Afganistan’ın geniş bir coğrafyaya sahip olmasından ötürü ABD’nin bölgede kalmaya karar verdiğini öne sürdü.

ABD’nin uzun süredir bölgede yeni bir kontrollü devlet kurmaya çalıştığını savunan Sodikov, “Ancak bu amaçlarına henüz ulaşamadılar. Şimdi de ABD bölgedeki önemli bir coğrafyayı kontrolünden çıkarmak istemiyor. Hatırlanacağı üzere, ABD, şimdilerde terörist olarak adlandırdığı bazı unsurları kendi eliyle yaratmıştı. Daha sonra bu unsurlardan kurtarmak amacıyla ülkelere müdahelelerde bulunmuştu." değerlendirmesinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın