Dünya

'Tunuslular devrimlerinin baltalanmasına izin vermeyecek'

Arap Baharı'nın beşiği olan Tunus'un eski Başbakanı Ali el-Urayyid, içeriden veya dışarıdan hiç kimsenin devrimlerini baltalamasına izin vermeyeceklerini söyledi.

05.02.2018 - Güncelleme : 05.02.2018
'Tunuslular devrimlerinin baltalanmasına izin vermeyecek'

İSTANBUL - Suheyb Abid

Arap Baharı'nın beşiği olan Tunus'un eski Başbakanı Ali el-Urayyid, içeriden veya dışarıdan hiç kimsenin devrimlerini baltalamasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Halihazırda Nahda Hareketi Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Urayyid, AA muhabirine verdiği özel mülakatta, Tunus'un siyasi ve ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Demokrasi ve adalet yolunda sağlam adımlarla ilerleyen Tunus'ta halkın devrime sahip çıktığını belirten Urayyid, "Tunus halkı içeriden veya dışarıdan hiç kimsenin devrimlerini baltalamasına izin vermeyecek." dedi.

Urayyid, muhtemel müdahalelerin Tunus'un rotasını değiştiremeyeceğini vurguladı.

Siyasi ve güvenlik konularından sonra sıra ekonomide

Tunus'taki ekonomik sorunlara da değinen Urayyid, demokrasi ve terörle mücadele konularında sergilenen başarılı performansın ekonomi ve kalkınma alanında da gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Tunusluların mevcut hükümetten siyasi olduğu kadar ekonomik konularda da beklentileri olduğunu ifade eden Urayyid, "Siyasi ve güvenlik konularında kaydettiğimiz ilerlemenin ardından kalkınma ve ekonomide de başarılar elde etmemiz gerekiyor. Böylece Tunuslular, çevre, sanayi, sağlık, ticaret ve eğitimde hissedilir iyileşmeler görebilmeli." diye konuştu.

Kalkınmanın önünde zorluklar var

"Tunus, özgürlük ve demokrasi yönündeki siyasi dönüşüm konusunda büyük bir başarı kaydetti." ifadelerini kullanan Urayyid, kalkınma ve ekonomide kaydedilen ilerlemenin henüz istenen düzeyde olmadığını ifade etti.

Önceki dönemde daha çok siyasi dönüşüm ve terörle mücadele konularına yoğunlaştıklarına işaret eden Urayyid, siyasi istikrar ve güvenliğin tam anlamıyla sağlanamaması durumunda istenen yatırım ve büyümenin de olmayacağını dile getirdi.

Son bir buçuk senedir hükümetin kalkınma konusuna yoğunlaştığını ve bu bağlamda başta yatırım olmak üzere çeşitli alanlarda çalışmalar yürüttüğünü aktaran Urayyid, "Devlet, kamu yatırımlarını genişletmek, özel yatırımları teşvik etmek, turizm ve sanayi sektörünü hareketlendirmek istiyor." diye konuştu.

Türkiye-Tunus ilişkileri "çok derin"

Türkiye ile Tunus arasındaki ilişkileri de değerlendiren Urayyid, "Devrim öncesi ve sonrası süreçte, halihazırda, iki ülke arasındaki ilişkiler çok derin. Türk devleti ve halkı, devrim sürecinde de Tunus'un yanında durdu." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Tunus'a verdiği destekten övgüyle söz eden Urayyid, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen aralık ayında gerçekleştirdiği Tunus ziyareti kapsamında çeşitli konularda anlaşmalar imzalandığını hatırlatarak iki ülke ilişkilerinin büyüdüğünü ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın