Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,521.60
BTC/USDT
69,879.00
BIST 100
9,128.54
Dünya, Yükselen Afrika

Türkiye ile Namibya arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor

Türkiye'nin Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, Namibya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin son üç yılda dört kat arttığını söyledi.

Ömer Kılıç, Hüseyin Erdoğan  | 21.07.2017 - Güncelleme : 21.07.2017
Türkiye ile Namibya arasındaki ilişkiler giderek gelişiyor

Johannesburg

WİNDHOEK - Ömer Kılıç,Hüseyin Erdoğan

Türkiye'nin Windhoek Büyükelçisi Deniz Çakar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Namibya'nın sömürge tarihinde çok büyük acılar yaşadığına dikkati çekti.

Almanya'nın, Afrika kıtasına gelen Hollanda, İngiltere, Fransa, İspanya ve Portekiz sömürgeciler gibi Berlin Konferansı'nda alınan kararlardan sonra Namibya'yı sömürgeleştirdiğine işaret eden Çakar, "Almanya, Namibya'ya geldiğinde kaba kuvvet kullanarak bir şeyler elde etmeye çalışmış bir ülke. Dolayısıyla Almanlar Namibyalıların zihninde iyi bir izlenim bırakmamış." diye konuştu.

Ülkede, Almanların, 1904-1908 yılları arasındaki sömürge düzenine karşı mücadele veren Herero ve Nama kabilelerinin büyük acılar çektiğini belirten Çakar, tarihi kaynaklara göre, bu kabilelerden 80 bin ila 100 bin kişinin Alman komutanların emriyle katledildiğini vurguladı.

Çakar, Namibya'nın mücadeleci bir tarihe sahip olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Namibya'nın Birleşmiş Milletlerde (BM) Apartheid rejimine karşı verdiği mücadelede Türkiye, en büyük destekçisi olmuştur. Türkiye, BM Namibya Konseyinin kurulmasında rol oynayan ortak sunuculardan biridir. Namibya, Türkiye'nin bağımsızlığına giden yoldaki bu desteğini hiçbir zaman unutmamıştır."

Ülkede yatırım fırsatları

Büyükelçi Çakar, Türkiye ile Namibya arasındaki ilişkilerin 2012'de ivme kazandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Benim büyükelçi olarak ilk görev yerim Namibya. 2012'de faaliyete geçen elçilikte ikinci büyükelçi olarak görev yapmaktayım. İlk görev yerim olması heyecanıyla ve ilişkilerin temellerinin fazla olmaması nedeniyle her alanda yapabileceğimiz çok fazla iş olduğunu görüyoruz. Türkiye'den neler aktarabiliriz bilgi ve kapasite artırımı olarak veya Namibya'yı Türkiye'ye nasıl tanıtabiliriz bu konuda çok ciddi gayret sarf ediyoruz.

Namibya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi son üç yılda dört kat arttı. Mesela resmi pasaportlara vizelerimiz kalktı, dolayısıyla bütün resmi pasaport hamili Türk vatandaşları ve Namibyalılar vizesiz olarak karşılıklı seyahat olanağına sahip. Bu durum iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmada en büyük etkenlerden olmuştur."

Çakar, 2014'te Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Namibya Bölge Koordinatörlüğünün açıldığını anımsatarak, TİKA'nın ülkede şu ana kadar tamamladığı çok sayıda projenin yanı sıra sürdürdüğü projeler de olduğunu anlattı.

Büyükelçi Çakar, "Namibya'nın olağanüstü doğal güzellikleri ve dünyada eşi benzeri olmayan Atlantik Okyanusu ile Namib Çölü'nün birbirine sıfır bölgesinde Afrikalıların doğal yaşam hayatının olduğu bölgeler var. Namibya, turizm alanında yatırımlar için çok elverişli bölgelerden. Uranyum açısından dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Namibya'da dünyanın en değerli elmas cevherlerinden çıkıyor. Bakır, altın, kurşun ve çinko madenlerinin ülkedeki varlığı da enerji sektörü için ilgi çekici." değerlendirmelerinde bulundu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın