Dolar
32.38
Euro
35.11
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,556.00
BTC/USDT
70,849.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Türkiye, Soçi Kongresi'nde büyük rol oynadı'

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Hariri, Türkiye ve BM'nin Soçi'deki kongrenin "hesapta olan veya olmayan başka yönlere" kaymasını engellemek için büyük rol oynadığını dile getirdi.

08.02.2018 - Güncelleme : 08.02.2018
'Türkiye, Soçi Kongresi'nde büyük rol oynadı'

İSTANBUL - Suheyb Kalalve

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi Başkanı Nasır Hariri, Ulusal Diyalog Kongresi'nin "hesapta olan ya da olmayan başka yönlere" kaymasının Türkiye'nin de çabalarıyla engellendiğini, Esed rejimine uluslararası baskı olmaması halinde masadan çözüm çıkmayacağını belirtti.

Hariri, Rusya'nın Soçi kentinde geçen hafta düzenlenen Ulusal Diyalog Kongresi'ne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasi süreci harekete geçirmek için başlayan uluslararası girişimlerden mutluluk duyduğunu söyledi.

Hariri, en iyi seçeneğin, Birleşmiş Milletler (BM) gözetimindeki Cenevre müzakere sürecini harekete geçirmek olduğunu ifade etti.

BM'nin 2254 sayılı kararına ve 2012 yılında açıklanan Cenevre Bildirisi'ne uygun esaslara dayanan siyasi sürecin etkinleştirilmesi bağlamında ortaya çıkan her türlü çabayı desteklemenin önemini vurgulayan Hariri, Beşşar Esed rejiminin herhangi bir müzakereye katılmayı, geçiş sürecini, seçimleri, anayasayı veya terör konusunu tartışmayı reddetmesi nedeniyle Cenevre'deki tüm müzakere turlarının başarısız kaldığını anımsattı.

Soçi'deki kongrenin Cenevre müzakerelerini harekete geçirme ihtimaliyle ilgili Hariri, Soçi konferansından sonra meydana gelecek gelişmelere iki ana belirleyicinin hükmettiğini söyledi. 

Hariri, belirleyicilerin ilkinin Rusya'nın, Esed rejimine müzakerelere girmesi için baskı yapma gücü, ikincisinin ise uluslararası toplumun herkesi müzakere masasına çekmek için gerçek baskı yapma konusundaki isteği ve ciddiyeti olduğunu kaydetti.

Bu iki konuda değişiklik olması durumunda siyasi sürecin başlayacağını dile getiren Hariri, "Gerçekçi herhangi bir müzakereye girmeyi reddeden Beşşar Esed rejimine uluslararası ve Rusya'nın baskısı olmadan müzakere masasından bir sonuç elde etme umudu yok." ifadesini kullandı.

Uluslararası garantiler

Siyasi süreci ilerletmek için uluslararası teminat alıp almadıkları konusunda ise Hariri, "Teminatlar hakkında konuşurken rahatsız oluyoruz. Uluslararası toplumda garanti yoktur. Zira BM'nin birçok kararı var ve uygulanmıyor." diye konuştu.

Hariri, başta Türkiye ve BM'nin Soçi'deki kongrenin "hesapta olan veya olmayan başka yönlere" kaymasını engellemek için büyük rol oynadığını dile getirdi.

Zeytin Dalı harekatı

Zeytindalı harekatıyla ilgili ise Hariri, terör örgütü PYD/PKK'nın aralarında Arap, Türkmen ve Asurilerin tehcir edilmesinin de yer aldığı birçok ihlalde bulunduğuna işaret ederek, demokratik olduğunu iddia eden bu örgütün bölgedeki halka ideolojik yaklaştığını kaydetti.

Hariri, "PYD Kürtlere dahi baskı uyguladı ve silah zoruyla Suriye ulusal gündeminden uzakta, kendisine özel projeyi uygulamaya çalışıyor. PYD sorunu, sivillerin canları korunarak çözülmeli." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın