Dolar
32.34
Euro
34.87
Altın
2,220.45
ETH/USDT
3,571.30
BTC/USDT
70,798.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

'Türkiye'nin Katar'a yaptığı yardım, insani açıdan çok önemli'

Katar Ulusal İnsan Hakları Komitesi Başkanı Marri, "Türkiye'nin Katar'a yaptığı yardım, insanı açıdan çok önemli." dedi.

22.06.2017 - Güncelleme : 22.06.2017
'Türkiye'nin Katar'a yaptığı yardım, insani açıdan çok önemli' Fotoğraf: AA / Cem Öksüz

BRÜKSEL - ŞERİFE ÇETİN / HATEM SAKLY

Katar hükümetine bağlı Ulusal İnsan Hakları Komitesi Başkanı Ali bin Samih Marri, Körfez krizinin başından itibaren Katar'ın yanında yer alan Türkiye'nin yaptığı yardımların, insanı açıdan büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bazı Arap ülkelerinin Katar'a uyguladığı yaptırımın yol açtığı insan hakları ihlalleri hakkında rapor sunmak için Brüksel'de Avrupa Parlamentosu'nu (AP) ziyaret eden Marri, AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Marri, raporda Katar'a uygulanan yaptırımların ülke halkının eğitim, iş, konut gibi birçok alanda hayatını zora soktuğunun belirtildiğini, yaptırımların kaldırılması çağrısı yapıldığını söyledi. Marri, AP yetkililerini Katar halkına verilen zararı bizzat görmeleri için ülkeye davet ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin krizin başından itibaren Katar'ın yanında olmasının sadece siyasi bir tutumdan ibaret olmadığını kaydeden Marri, "Türkiye'nin Katar'a yaptığı yardım, insanı açıdan çok önemli. Türkiye'nin yardımları, insanlara uygulanmaya çalışan ablukayı hafifletiyor." şeklinde konuştu.

Marri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilkeli bir şekilde ve sorumlu bir tutumla Katar'ın yanında durmasının ve krizin daha da büyümemesi için çaba göstermesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Katar halkına karşı komşuları tarafından "Berlin Duvarı" örüldüğünü ifade eden Marri, "Katar'ın komşuları, halklar arasına adeta bir Berlin Duvarı inşa etti. Bu duvar, aileleri birbirinden ayırıyor ve sosyal ilişkileri çok olumsuz yönde etkiliyor." dedi

Konuya ilişkin örnekler veren Marri, Birleşik Arap Emirliği (BAE) vatandaşı bir bebeğin Katar vatandaşı annesinden ayrıldığını, Bahreynli bir avukatın Katar hakkında olumlu ifadeleri sonrası tutuklandığını, krizin başlamasından beri buna benzer insan hakları ihlalleri bağlamında Ulusal İnsan Hakları Komitesine bin 972 şikayet ulaştığını bildirdi.



Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.