Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,221.38
ETH/USDT
3,566.40
BTC/USDT
70,894.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Tuzhurmatu'da taraflar arasında anlaşma sağlandı

Irak'ın Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi'ye bağlı Türkmen Şii milisler arasında 4 gün süren çatışmaların ardından anlaşma sağlandığı bildirildi.

27.04.2016 - Güncelleme : 27.04.2016
Tuzhurmatu'da taraflar arasında anlaşma sağlandı

SALAHADDİN

Irak'ın Salahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu ilçesinde, Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçleri ile Haşdi Şabi'ye bağlı Türkmen Şii milisler arasında 4 gün süren çatışmaların ardından anlaşma sağlandığı bildirildi.

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Tuzhurmatu'ya bağlı Hileva Askeri Havalimanı'nda Kerkük Valisi Necmetin Kerim (KYB'li), KYB Kerkük Teşkilat Sorumlusu Aso Mamend, Haşdi Şabi Genel Sekreter Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis ve Bedir Tugayları lideri Hadi el-Amiri bir araya gelerek bölgedeki güvenlik durumunu görüştü. Görüşme sonrası taraflar anlaşmanın sağlandığını bildirdi.

Anlaşmaya göre, Tuzhurmatu ilçe merkezinin güvenliğinden polis ile IKBY'ye bağlı Kürt asayiş güçleri sorumlu olacak ve oradaki Haşdi Şabi güçleriyle KYB'li Peşmerge güçleri ilçenin dışındaki eski mevkilerine geri dönecek.

"Şiddete birlikte karşı koyacağız"

Tuzhurmatu'da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerkük Valisi Kerim, "İlçenin güvenliğini sağlamak için yerel polis ile Kürt asayiş gücünden (KDP ve KYB asayiş güçleri) ortak bir güç kurulacak. Acı olayların bir daha yaşanmaması için bundan sonra ilçenin güvenliğinden sorumlu olacak bu güçlerin üzerine düşecek görev oldukça önemli. Bu ilçede çıkabilecek herhangi bir şiddet olayına hep birlikte karşı koyacağız.'' dedi.

Bedir Tugayları lideri Amiri de "Bu ilçede fitne yaratan ve çatışmalara sebebiyet verenler cezasız kalmayacak. Mağdurlara tazminat ödenecek ve hayatını kaybedenler devlet tarafından şehit sayılacak. İlçede polis ve asayiş güçlerinin dışında hiçbir silahlı taraf görülmeyecek." diye konuştu.

Tuzhurmatu'da çatışmaların başladığından bu yana can güvenliği tehlikesiyle birçok Kürt ve Türkmen aile evlerini terk edip başka bölgelere sığınmak zorunda kalmıştı.

Muhabir: Ali Mukarrem Garip

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.