Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,571.50
BTC/USDT
70,469.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Uluslararası Af Örgütü'nden Macaristan'a mülteci eleştirisi

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Dalhuisen, "Macaristan'ın AB'nin hukuk kurallarını ihlal etmesine karşı Avrupalı liderlerin harekete geçmemeleri, yabancı düşmanları ve popülistlerin elini güçlendiriyor." dedi.

27.09.2016 - Güncelleme : 27.09.2016
Uluslararası Af Örgütü'nden Macaristan'a mülteci eleştirisi

BUDAPEŞTE

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü John Dalhuisen, "Macaristan'ın Avrupa Birliği'nin (AB) hukuk kurallarını ihlal etmesine karşı Avrupalı liderlerin harekete geçmemeleri, yabancı düşmanları ve popülistlerin elini güçlendiriyor." dedi.

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, Macar yetkililerin aralarında çocukların da bulunduğu binlerce sığınmacıya şiddet uyguladığı, sığınmacıları hukuksuzca gözaltında tutarak sınır dışı ettiği kaydedildi.

Macaristan'ın iltica başvuru sisteminin sığınmacılara korku salmak üzere kurulduğu kaydedilen raporda, ''İltica başvurusunda bulunanların yüzlercesi insan onurunu hiçe sayan şartlara katlanmak zorunda bırakılıyor. Macaristan'a girmeyi başaranlar ya Sırbistan'a geri yollanıyor ya da hukuksuzca sığınmacı kamplarında gözaltında tutuluyor.'' ifadesi kullanıldı.

Raporda, Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Dalhuisen'in şu ifadelerine yer verildi:

''Macaristan Başbakanı Viktor Orban, hukuk devletini korku yönetimiyle değiştirdi. Mülteciler ve sığınmacıların Macaristan'a girişinin kasıtlı olarak engellenmesinin yanı sıra onlara yapılan saldırılar da yaygın ve olağan hale geldi. Mültecilere uygulanan korkunç muamele ve iltica başvurularındaki karışıklığın hedefi sığınmacıları her geçen gün daha da askerileştirilen Macar sınırlarından uzak tutmak. Macaristan'ın AB'nin hukuk kurallarını ihlal etmesine karşı Avrupalı liderlerin harekete geçmemeleri, yabancı düşmanları ve popülistlerin elini güçlendiriyor. Bu hukuk devletinin yapısına ve insan haklarının uygulanmasına bir tehdittir.''

Macaristan-Sırbistan sınırındaki derme çatma çadırlarda 600'den fazla kişinin aylardır beklediği ve Macaristan'a girmek isteyen sığınmacıların yetkililer tarafından hukuksuzca hiçbir araştırma yapılmadan Sırbistan'a geri gönderildiği belirtilen raporda, ''Bu kişilere sebepsiz yere şiddet uygulanılıyor. İltica etmek isteyen kişiler dövülüyor ya da üstlerine köpekler salınıyor.'' değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda ayrıca, Macar yetkililerin uyguladığı şiddet dolayısıyla 17 yaşındaki bir çocuğun ayağının kırıldığı, güvenlik kamerasının bulunmadığı bölgeye götürülen Filistinli bir sığınmacının ise polis ve güvenlik görevlilerinin şiddetine maruz kaldığı iddiası yer aldı.

Muhabir: Mehmet Yılmaz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.