Dolar
32.33
Euro
34.89
Altın
2,210.14
ETH/USDT
3,567.90
BTC/USDT
70,415.00
BIST 100
9,042.96
Dünya, arşiv

Uygur Türkleri Suriye'de Esed'e karşı savaşıyor

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden Suriye'ye yaşadıkları baskılar dolayısıyla göç eden bir grup Uygur Türkü Suriyeli muhaliflerle birlikte Esed yönetimine karşı savaşıyor.

01.12.2014 - Güncelleme : 01.12.2014
Uygur Türkleri Suriye'de Esed'e karşı savaşıyor

HALEP - Ümit Erdoğan

Çin'in kuzeybatısındaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden Suriye'ye yaşadıkları baskılar dolayısıyla göç eden bir grup Uygur Türkü Suriyeli muhaliflerle birlikte Esed yönetimine karşı savaşıyor. 

Sincan Özerk Bölgesi'nde faaliyet gösteren Türkistan İslam Partisi'ne (TİP) bağlı grupların Suriye sorumlusu İbrahim Mansur Suriye'de sıcak bir savaş yaşansa da göç ettikleri coğrafyanın Çin'deki durumdan daha tercih edilebilir olduğunu belirtiyor.

Pekin yönetimi tarafından daha sonra öldürülecek olan Zeydin Yusuf'un liderliğinde 1988'de kurulan TİP'in kadrolarının 1997'de Afganistan'a sığındığını anlatan Mansur, El Kaide terör örgütü ile bağlantıları olmadığını savunuyor. 2012'den bu yana silahlı militanlarını Suriye'ye gönderdiğini ifade eden İbrahim Mansur, Esed yönetimine karşı muhaliflerle dayanışma içinde olduklarını, IŞİD'e karşı da mücadele ettiklerini vurguluyor.

Suriye'de savaşan diğer gruplarla herhangi bir sorun ya da sürtüşme yaşamadıklarını söyleyen Mansur sözlerine şöyle devam ediyor:

"Türk halkı 6 yüzyıl Müslümanlarına liderlik yaptı, sahip çıktı.  Türkiye'deki Müslüman kardeşlerimizden Suriye'de ya da Doğu Türkistan'da olsun oradaki kardeşlerine yardım yapmalarını umuyoruz. Bizim Türkiye'deki Müslüman kardeşlerimizle din, dil ve kan bağımız var. Dolayısıyla Türk halkından Doğu Türkistanlı kardeşleriyle dayanışmalarını istiyoruz."

Onlarca aile ile doğdukları topraklardan Suriye'ye göç ettiklerini belirten TİP Suriye Sorumlusu Mansur, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami Cephe ile koordinasyon içerisinde olduklarını ancak müstakil olarak hareket ettiklerini sözlerine ekliyor.

Mansur sözlerine şöyle devam ediyor:

"Kimse doğduğu toprakları terk edip bir savaş ortamına göç istemez ama Doğu Türkistan'daki yaşam koşulları inanın sıcak savaş şartlarından çok daha zor ve boğucu. Kendi vatanımızda ana dilimizi konuşmamız şartlara bağlıyken, camilere gidemezken, kızlarımız zorla kilometrelerce uzakta, yabancı topraklarda çalıştırılmaya zorlanırken, düşüncelerini ifade eden aydınlarımız ve siyasilerimiz işkencehanelere götürülürken bizler ailelerimizle Suriye'ye göç ettik. Buradaki kardeşlerimizle dayanışmak, kendi hayatımızı özgürce kurmak için. Aynı zamanda Esed yönetimiyle savaşırken o'nun baş destekçilerinden Çin ile de savaşmış oluyoruz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın