Dünya

'Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz'

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “NATO cepheleşme peşinde değil, yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz. Bununla birlikte vereceğimiz cevap sağlam olmalı” dedi.

Ekip  | 13.02.2016 - Güncelleme : 13.02.2016
'Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz'

Berlin

MÜNİH  

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg , Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada, "NATO cepheleşme peşinde değil, yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz. Bununla birlikte vereceğimiz cevap sağlam olmalı” dedi.

Jens Stoltenberg, "Rusya'nın eylemlerine cevap olarak savunma ve caydırıcılığımızı kayda değer şekilde güçlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

ABD'nin müttefikleriyle açık bir dayanışma sinyali olarak Avrupa'daki askeri varlığını, daha fazla asker, tatbikat ve teçhizat ile ortaya koyduğunu belirten Stoltenberg, temmuz ayında Varşova'da yapılacak NATO zirvesinde liderlerin NATO'nun caydırıcılığını ve savunmasını daha fazla güçlendirecek kararlar almasını beklediğini vurguladı.

NATO'nun caydırıcılığının unsurlarından birinin de nükleer silahlar olduğunu belirten Stoltenberg şunları kaydetti:

"Rusya'nın söylem, tavır ve tatbikatları komşularının gözünü korkutmayı hedefliyor. Avrupa'da güven ve istikrara zarar veriyor.

NATO için herhangi bir nükleer silah kullanımının düşünüleceği şartlar çok uzakta. Kimse konvansiyonel çatışmalarda nükleer silahların kullanılabileceğini düşünmemeli. Bu, herhangi bir çatışmanın tabiatını kökten değiştirecektir. NATO nükleer silahlarını azaltmaya devam ediyor. Onları caydırıcılık ve barışı korumak için emniyette ve etkin tutuyoruz, göz korkutma ve tehdit için değil."

NATO savunma bakanlarının önceki gün aldığı kararlara değinen Stoltenberg, "Güneyden meydan okumalara karşı önemli kararlar aldık. Avrupa'daki sığınmacı ve göçmen krizinin çözümüne katkı için NATO Daimi Deniz Görev Grubu'nun Ege'de konuşlandırılması konusunda anlaştık. Türkiye-Suriye sınırında istihbarat, keşif ve gözetlemeyi yoğunlaştırma kararı aldık" dedi.

NATO balistik füze kalkanının salt savunma amaçlı olduğunun altını çizen Stoltenberg, “Avrupa Atlantik bölgesine dışarıdan gelecek tehditlere karşı topraklarımızı, insanlarımızı ve güçlerimizi korumayı amaçlıyor. Rusya’yı hedef almamaktadır” dedi. 

İran ve diğer ülkelerin balistik füze programlarını sürdürdüğüne dikkati çeken Stoltenberg NATO'nun tehdit devam ettiği için kendi programını uygulamaya devam edeceğini kaydetti.

Stoltenberg, Rusya’nın eylemlerine yanıt olarak NATO’nun güç ve caydırıcılığını ciddi anlamda güçlendirmeye çalıştığını, bununla birlikte Rusya ile yapıcı ve işbirliğine dayanan ilişkiler istediklerini ifade ederken, Rusya ile diyalog ihtiyacına da vurgu yaptı.

Stoltenberg, “NATO-Rusya İşbirliği Konseyi Rusya ile diyalog için önemli bir forum” ifadesini kullanarak Rusya’nın Kırım’ı ilhakı sonrasında NATO’nun Rusya ile işbirliğini askıya aldığını ancak siyasi diyaloğu sürdürmeyi arzu ettiklerini açıkladı. 

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.