Dolar
32.35
Euro
34.90
Altın
2,220.83
ETH/USDT
3,568.90
BTC/USDT
70,866.00
BIST 100
9,079.97
Dünya

Yıldırım Güney Kore'de Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi

Başbakan Yıldırım, "Kore için de Türkiye için de iki önemli şey var; biri vefa duygusu, ikincisi de aile bağlarının güçlü olmasıdır. Bu iki özellik Kore'yi Türkiye ile daha da yakınlaştırıyor." dedi.

06.12.2017 - Güncelleme : 07.12.2017
Yıldırım Güney Kore'de Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi

SEUL

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin Seul Büyükelçiliğinde Güney Kore'de yaşayan Türk vatandaşlarıyla bir araya geldi.

Türkiye'den binlerce kilometre uzakta yaşayan, eğitim gören vatandaşların, iki ülke arasında dostluk köprüsü oluşturduğunu söyleyen Yıldırım, "Bunu bugün büyükelçiliğimizin açılışı vesilesiyle ayrıca görmekten memnuniyet duyuyorum." dedi.

Güney Kore ile Türkiye arasında geçmişten gelen köklü bir ilişki bulunduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"1950-1953 arasındaki Kore Savaşı ile başlayan bu yakınlaşma, dostluğumuz adeta kan kardeşliğine dönüşmüştür. Kore'ye ayak bastığımız ilk andan itibaren şahsıma, bakan arkadaşlarımıza, milletvekillerimize ve heyetimize gösterilen sıcak ilgi ve ev sahipliği hakikaten bizi ziyadesiyle mutlu etti. Aslında kültürümüz benzer, dillerimiz ortak köke sahip, geleneklerimiz benzer. Kore için de Türkiye için de iki önemli şey var; biri vefa duygusu, ikincisi de aile bağlarının güçlü olmasıdır. Bu iki özellik Kore'yi Türkiye ile daha da yakınlaştırıyor."

"İnşallah kısa süre içinde Kore'de de vizyona girer"

Güney Kore ziyareti öncesinde Ankara'da "Ayla" filmini Kore gazileri ve Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Cho Yun-soo ile izlediğini hatırlatan Yıldırım, şöyle devam etti:

"Türkiye-Kore ilişkilerini en iyi şekilde anlatan bir film. Film, savaşın zor yıllarında öksüz ve yetim kalan Seul isminde bir kız çocuğunun nasıl Türk askeri tarafından sahiplenildiğini, aralarında kurulan o sevgi bağının gittikçe baba-evlat ilişkisine döndüğünü çok güzel bir şekilde anlatıyor. Film daha şimdiden Türkiye'de izlenme rekoru kırdı, 3-4 milyon insan filmi izleme fırsatı buldu. İnşallah kısa süre içinde Kore'de de vizyona girer ve burada da Türkiye-Kore dostluğunu en açık şekilde tekrar bizlere yaşatmış olur. Filmin en önemli özelliğinden biri, filmin kahramanlarının, oyuncuların gerçek olması. Gerek Türk astsubayı Süleyman Dilbirliği gerekse Ayla, gerçek şahsiyetler. Onlar, aradan geçen 50 yıl sonra buluştular, hasret giderdiler. Süleyman Astsubay biraz rahatsız, yoğun tedavi görüyor. Allah şifa versin."

Paik: Kahraman Mehmetçiklerle beraber savaşa girdim

Kore Savaşı sırasında Türk askerlerinin tercümanlığını yapan Paik Sang-gi de programdaki konuşmasında, "Kore Savaşı sırasında Kore'deki kahraman Mehmetçiklerle beraber savaşa girdim. Savaşa katılan biri, bir numaralı Türk dostu olarak bugün büyük Türkiye devletinin Sayın Başbakan'ı ve bakanların huzurunda bu güzel Türk milletine yakışan Kore Büyükelçiliğinin açılış töreninde bulunmaktan sonsuz mutluluk duyuyorum." dedi.

"Güney Kore'de okul açma planımız var"

Güney Kore'de 6 yıldır yaşadığını ve eşinin Güney Koreli olduğunu söyleyen bir vatandaşın Türk okulu talebi üzerine Yıldırım, "Burada Maarif Vakfımızın çalışmaları var. İnşallah bu çalışmalar sonuçlanınca burada okul açma planımız var. Bu gerçekleşecek. Bunu bilmenizi istiyoruz." dedi.

Muhabir: Sinan Uslu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.