Dünya

Yunanistan'da genel grev hayatı felç etti

Yunanistan'da, kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin kreditörlerle ilave kemer sıkma önlemlerine ilişkin yaptığı anlaşmayı protesto etmek için 24 saatlik greve gitmesi ülkede hayatı felç etti.

17.05.2017 - Güncelleme : 18.05.2017
Yunanistan'da genel grev hayatı felç etti Fotoğraf: AA/Ayhan Mehmet

ATİNA

Yunanistan'da, kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin kreditörlerle ilave kemer sıkma önlemlerine ilişkin yaptığı anlaşmayı protesto etmek için 24 saatlik greve gitmesi ülkede hayatı felç etti.

Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Genel Konfederasyonu (GSEE) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliğinin (PAME) çağrısıyla gerçekleştirilen greve kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra serbest meslek grupları da katıldı.

Grev dolayısıyla başta hava ve deniz ulaşımı olmak üzere birçok alanda hayat durma noktasına geldi. Başkent Atina'da şehir içi otobüs, troleybüs, tramvay ve metro çalışanlarının iş bırakması toplu taşımada büyük aksaklıklara yol açtı.

Genel grev dolayısıyla gemiler limanlarda bağlı kalırken iç ve dış hatlarda çok sayıda uçak seferi iptal edildi. Grev süresince devlet dairelerindeki hizmetlerde aksamalar yaşanırken, mahkemelerde duruşmalar ertelendi, tiyatro gösterileri iptal edildi. Üreticiler ile pazarcıların da grevde yer alması nedeniyle tüm ülkede bugün halk pazarları kurulmadı. Hastanelerin ise sadece acil servisleri hizmet veriyor.

Grev kapsamında ADEDY, GSEE ve PAME'nin Atina'da iki ayrı yerde düzenlediği protestolara binlerce vatandaş katıldı. Göstericiler yapılan konuşmaların ardından "Yeter, daha fazla dayanamıyoruz" yazılı pankartlar eşliğinde parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'na kadar yürüdü.

Yürüyüş sırasında Panepistimiyu Caddesi'nde yüzleri maskeli bir grubun canlı yayın araçlarına saldırması üzerine kısa süreli gerginlik yaşandı. Polisin müdahale ettiği olayda devlet televizyonu ERT'ye ait bir aracın camları kırılırken, çevredeki bazı mağazaların vitrinlerinde hasar meydana geldi.

Sintagma Meydanı'nda da bir grup göstericinin emniyet güçlerine taş ve sopalarla saldırması üzerine polis göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahalede bulundu.

Atina'da güvenlik önlemleri kapsamında şehir merkezindeki birçok cadde trafiğe kapatılırken, ülkenin ikinci büyük kenti Selanik ve bazı büyük kentlerde de benzer gösteriler yapıldı.

Sendikaların, yeni anlaşmanın parlamentoda oylanacağı Perşembe günü akşam saatlerinde de Sintagma Meydanı'nda toplu gösteri düzenleyeceği açıklandı.

Denizciler greve devam etme kararı aldı

Öte yandan greve katılan bazı serbest meslek gruplarının, taleplerinin hükümet tarafından karşılık görmediği gerekçesiyle eylemlerini sürdürme kararı aldığı bildirildi.

Denizcilerin, genel grev kapsamında dün başlattıkları 48 saatlik iş bırakma eyleminin, 48 saat daha uzatıldığı açıklandı. Denizcilerin grevi nedeniyle dün sabahtan itibaren tüm gemilerin limanlarda bağlı kaldığı, ana kara ile adalar arasındaki gemi bağlantısının kesildiği ifade edildi.

Avukat ve noterlerin grevi sürdürme kararı nedeniyle Perşembe günü de mahkemelerde duruşmaların yapılmayacağı belirtildi.

Polisler Maliye Bakanlığını işgal etti

Hükümetin kreditörler ile yaptığı ek kemer sıkma önlemleri kapsamında maaşlarda yapılan kesintileri protesto eden bir grup polis memuru Maliye Bakanı Vekili Yorgos Huliarakis'in bakanlıktaki odasını bastı.

Maliye Bakanlığı binası önünde toplanan aralarında Panhelenik Polis Memurları Sendikası (POASY) Başkanı Grigoris Gerakaros'un da bulunduğu göstericiler, Huliarakis ile görüşme talepleri kabul edilmeyince binaya girerek Maliye Bakanı Vekili'nin odasını işgal etti.

Sahil güvenlik görevlileri ve itfaiyecilerin de destek verdiği polisler, Atina'daki Likavitos tepesine Yunanca ve Almanca olarak "Sayın Çipras ve Merkel, bir polisin hayatı ne kadar eder?" yazılı büyük bir pankart astı.

Yunan hükümeti, üçüncü kurtarma programı kapsamında yeni kredi diliminin serbest bırakılması için 2019 ve 2020 döneminde emeklilik maaşları ve vergi muafiyeti tavan sınırını düşürecek ek kemer sıkma tedbirleri almayı kabul etmişti. Yaklaşık 4,9 milyar avro tasarruf sağlanmasına yönelik düzenlemeler içeren torba yasa tasarısının perşembe günü parlamentoda oylanması öngörülüyor. Bunun ardından 22 Mayıs'ta Brüksel'de yapılacak Avro Grubu Toplantısı'nda yeni kredi diliminin onaylanması bekleniyor.

Muhabir: Mehmet Hatipoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın