Dünya

Zebari bakanlıktan düşürülmesinde Maliki'yi suçladı

Irak Meclisi tarafından güvenoyunun çekilmesiyle bakanlıktan düşürülen eski Maliye Bakanı Zebari, bunun arkasında şahsen eski Irak Başbakanı Maliki'nin olduğunu ileri sürdü.

22.09.2016 - Güncelleme : 22.09.2016
Zebari bakanlıktan düşürülmesinde Maliki'yi suçladı

ERBİL

Irak Meclisi tarafından dün güvenoyunun çekilmesiyle bakanlıktan düşürülen eski Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, bunun arkasında şahsen eski Irak Başbakanı Nuri Maliki'nin olduğunu ileri sürdü.

Zebari, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Erbil kentindeki bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Meclis tarafından güvenoyunun çekilmesi ve bakanlıktan düşürülmesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Irak'ın milli gelirleri üzerinden zenginleştiğine dair ortaya atılan tüm iddiaları şiddetle reddettiğini belirten Hoşyar Zebari, bunun doğru olmadığını, bakanlıkta tüm dosyaların bulunduğunu ve inceleme yapmak isteyenlerin hiçbir suretle tereddüt etmemesi gerektiğini ifade etti.

Bakanlıktan düşürülmesinin yolsuzlukla alakalı bir durum olmadığının altını çizen Zebari, "Bu olayın arkasında Kanun Devleti ve şahsen Nuri Maliki var. Maliki'nin büyük bir kini var. Sadece Kürdistan hükümetine değil, Irak Başbakanı Haydar İbadi'ye de var. Amacı hükümeti yıkmaktır." dedi.

Mecliste yapılan güvenoyu oylamasının sıradan bir oturum olmadığına vurgu yapan Hoşyar Zebari, "Siyasi, intikam ve kin içeren bir oylama olduğunu söyleyebilirim." diye konuştu.

Bakanlıktan düşürülmesine IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) vurulmuş bir darbe gibi sevinenlerin de olduğunu dile getiren Zebari, "Şunu çok iyi bilmeleri lazım ki Barzani ve KDP, Hoşyar Zebari ile bir bakanla yenilmez veya darbe almaz." değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ta hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan Hoşyar Zebari, dün Meclis'te yapılan oylama sonucu Maliye Bakanlığından düşürülmüştü.

Irak Meclisi'nde 249 milletvekilinin katıldığı oylamada 158 milletvekili Zebari aleyhine oy kullanmıştı.

Muhabir: İdris Okuducu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.