Eğitim

13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi sürüyor

AA, TİKA ve Polis Akademisi iş birliğiyle savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak uluslararası operasyonel muhabirlerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen '13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi'nde ilk hafta geride kaldı.

16.10.2017 - Güncelleme : 16.10.2017
13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi sürüyor

Ankara

ANKARA 

Anadolu Ajansı (AA), Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Polis Akademisi iş birliğiyle savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak uluslararası operasyonel muhabirlerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlenen "13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"nde ilk hafta geride kaldı.

Azerbaycan, Afganistan, Arnavutluk, Filipinler, Bosna Hersek, Kosova, Etiyopya, Kenya, Sırbistan ve Pakistan'dan 25 kursiyer muhabirin katıldığı, iki hafta sürecek eğitim, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Polis Akademisi uzmanları tarafından veriliyor.

Eğitimin ilk bölümünde, katılımcılar, "Rota Belirleme ve Harita Okuma", "Hava ve Deniz Operasyonları", "Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) Saldırılar", "Savaş Teorisi ve Terminolojisi", "Sığınmacılar ve Mülteci Kampları", "Ortadoğu Jeopolitiği", "İkna Stratejileri ve Algı", "Savaş Hukuku" ve "Olağanüstü Hallerde Teknoloji ve Bilgi İletim Güvenliği" konularında teorik bilgi aldı.

Habercilere ayrıca uzmanlarca "Yakın Savunma", "İlk Yardım", "Toplumsal Olaylarda Ekipman Kullanımı", "Araç Güvenliği ve İleri Sürüş Teknikleri" ile "Suda Hayatta Kalma" konularında teorik derslerin yanı sıra uygulamalı eğitim verildi.

Yakın savunma eğitiminde katılımcılara yaralanmadan kendini savunma, vücudun hassas ve kritik noktaları, mesafe kontrolü ve odaklanma, silahsız saldırgana karşı savunma, bıçaklı veya sopalı saldırgana karşı savunma, yakın savunma taktikleri, gazetecilere yönelik saldırılarda yapılması gereken savunma hareketleri hem teorik hem de uygulamalı anlatıldı.

Katılımcılar ilk yardım dersinde de görev başında yaralandıklarında neler yapacaklarını ya da yaralıya nasıl müdahale edeceklerini uygulamalarla deneyimledi.

Saha eğitimi, uzman personel tarafından Polis Akademisinin Gölbaşı Yerleşkesi'nde gerçekleştirildi. "Toplumsal Olaylarda Ekipman Kullanımı" başlıklı derse katılan savaş muhabiri adayları, kitlesel olaylarda nasıl davranmaları gerektiğini öğrendi. Eğitim kapsamında TOMA'dan tazyikli su sıkılan muhabirlere, biber gazlı müdahalede de bulunuldu.

Muhabirlere, Emniyet Genel Müdürlüğü Koruma Daire Başkanlığı Deniz Limanları Şube Müdürlüğünde görevli deniz polisleri tarafından Kesikköprü Barajı'nda verilen eğitimlerde suda hayatta kalma, suda vücut ısısını koruma ve boğulmak üzere olan birine müdahale yöntemleri uygulamalı anlatıldı.

Eğitim sırasında senaryo gereği can yelekleri ile suya bırakılan muhabirlerin, yüzme bilmeyen arkadaşları tarafından kıyıya getirilmesi ilgi çekti.

Polis Akademisinin Gölbaşı Sürüş Teknikleri Eğitim Pisti'nde güvenli sürüş teknikleri eğitimi de alan haberciler, simülasyon araçlarında ve uzman polisler tarafından parkurda ileri sürüş tekniklerini öğrendi. Muhabirler, emniyet kemeri kullanmadan geçirecekleri olası bir kazada yaşanacakları uygulamalı test etti.

20 Ekim'de sona erecek eğitimde başarılı olan katılımcılara uluslararası geçerliliği olan sertifika verilecek.

Muhabir: Diyar Güldoğan, Satuk Buğra Kutlugün

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın