Dolar
32.37
Euro
35.01
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,542.60
BTC/USDT
69,903.00
BIST 100
9,093.31
Eğitim

Devlete vefa borcunu eğitim yatırımlarıyla ödüyor

Karaman'ın Ermenek ilçesine anadolu ve fen lisesi ile bir öğrenci yurdu kazandıran hayırsever iş adamı, şimdi de fakülte binası yaptırmaya hazırlanıyor.

22.03.2017 - Güncelleme : 23.03.2017
Devlete vefa borcunu eğitim yatırımlarıyla ödüyor Fotoğraf: AA / Mehmet Çetin

KARAMAN

Karaman'ın Ermenek ilçesine anadolu ve fen lisesi ile bir öğrenci yurdu yaptırarak devlete bağışlayan hayırsever iş adamı, yaptırmak istediği yeni fakülte binası ile eğitime katkısını sürdürmeyi amaçlıyor.

Ermenek'te 1951 yılında doğan Hasan Kalan, ilk ve orta okulu zor şartlar altında okudu. Kalan, o dönem ilçede lise olmadığı için eğitimine Karaman'da devam etti. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) fizik bölümünden 1974'te derece ile mezun olan Kalan, ağabeyinin vefatı üzerine ilçeye döndü.

İş hayatına atılan Kalan, girişimleri ile ilçede ilklere imza attı. Bir kömür ocağını 5 yıllığına kiralayan Kalan'ın sözleşmesi, 3,5 yıl sonra ocak sahibi tarafından feshedildi.

Bunun üzerine rezervi bittiği düşünülerek terk edilen bir kömür ocağını satın alan Kalan, kömür tozlarını eleyip, elde ettiği küçük parçaları fabrikalara, sanayi tesislerine sattı. İlçede fındık kömürünü ilk defa üreten, ilk yıkama tesisini kuran, kömürü ilk defa ambalajlayan Kalan, hep asıl mesleğini yapamadığı için kendisini devletine, milletine ve ilçesine borçlu hissetti.

"Yüzlerce arkadaşım imkanı olmadığı için okuyamadı"

Kalan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul yaptırma fikrinin henüz 15 yaşındayken oluştuğunu söyledi.

O dönem Güneyyurt beldesinde okul yaptıran bir iş adamından çok etkilendiğini belirten Kalan, "Çok büyük bir olaydı. Bir insan okul yaptırıyor, devlete bağışlıyor. O zaman ahdettim. Kendi kendime 'bir gün param olursa ben de okul yaptıracağım' dedim. İlçemde lise olmadığı için Karaman'da okudum. Bir bekar evinde ailemizden uzak okumak zorunda kaldım. Ailemizle telefonla bile görüşemezdik. Yüzlerce arkadaşım imkanı olmadığı için okuyamadı." diye konuştu.

"Hayalim bilim adamı olmaktı"

Üniversiteden iyi derece ile mezun olduğunu ancak asıl mesleğini yapamadığını anlatan Kalan, şöyle devam etti:

"Hayalimde bilim adamı olmak vardı. Yurt dışında çalışmalar yapıp, ülkem için faydalı araştırmalarda bulunacaktım fakat mezun olduktan sonra ağabeyim vefat etti. Babam beni ilçeye çağırdı. 'Hayallerim var, ben gelmem' diyemedim. İlçemde çalıştım. Bir aile şirketi kurduk. 4 çocuğum var. Allah'a şükür durumumuz iyi. Çocuklarım ayakları üstünde durabiliyor. Lüks yaşayan bir insan değilim. Bir domates ekmek yeter bana. Sıra, çocukluğumda kendime verdiğim sözlere geldi. Bunun için okul yaptırmaya kararı verdim."

Kalan, devletin birçok yere ilk ve ortaokul yaptırdığını ancak lise açığı olduğunu gözlemlediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Çocukluğumda fen lisesi sınavına girmiş ancak yakın yerlerde olmadığı için gidememiştim. Öncelikle ilçeye bir anadolu lisesi yaptırdım. Yetkililer 'bu okula köylerden, başka yerlerden öğrenciler gelecek. Yurt lazım' dedi. Yurdu da yaptırdım. Sonra fen lisesi yaptırmaya karar verdim. Onu da tamamladım. Şimdi bir fakülte binası yaptırmak istiyorum. Eğer Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi yöneticileri Ermenek'e fakülte açılması sözünü verirse ben binayı yaptıracağım. Hatta yurdunu da yaptırabilirim. Bu konuda çocuklarım da bana büyük destek veriyor. İlçemizde çok fazla tarım arazisi yok. Fabrika kuramazsın. Turizm ve öğrenci kenti olmak zorundayız."

"Benim bu yöreye, ülkeme borcum var''

"Benim her şeyim" dediği Ermenek yöresine ve ülkeye borcu olduğunu vurgulayan Kalan, ''Bu çocuklar da benim çocuklarım. Yaptırdığım okullar yöreme bıraktığım mirasım olacak. İnsan öldükten sonra da yaşayacaksa bunun yolu bu. Devletim beni okuttu ama ben mesleğimi yapamadım. Devletime borcum var. Bu borcumu belki böyle ödeyebilirim. Bu okullardan mezun olan çocuklar ülkeme faydalı insanlar olacak.'' ifadelerini kullandı.

Hayırseverlik denince insanların aklına genellikle cami yaptırmanın geldiğini anımsatan Kalan, "Babam ilçeye iki cami yaptırdı. Allah hayırlı etsin. Toplumda 'cami inşaatı için yardım bekliyoruz' denildiğinde herkes az veya çok yardım eder fakat okul olduğunda bu yeteri kadar değil. Bunun için okul da yaptırmak önemli. İlçeye hizmetlerimden dolayı 2010 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne layık görüldüm. Bu okulları bir karşılık bekleyerek yaptırmadım ama 'gururlanmadım' desem yalan olur. İnsanı teşvik ediyor. İnşallah memleketime daha iyi hizmetler yaparım.'' diye konuştu.

Muhabir: Mehmet Çetin

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.