Eğitim

Milli Eğitim Bakanı: Suriyeli ailelere eğitim yardımı yapılacak

Milli Eğitim Bakanı Avcı, ihtiyaç sahibi Suriyeli ailelere, çocuklarının okula devam etmesi koşuluyla şartlı eğitim yardımı yapılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

23.02.2016 - Güncelleme : 23.02.2016
Milli Eğitim Bakanı: Suriyeli ailelere eğitim yardımı yapılacak

ANKARA

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Suriyeli ailelere şartlı eğitim yardımı yapılacağını kaydetti.

Milli Eğitim Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Avcı, dün BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson ile 23-24 Mayıs Dünya İnsani Zirvesi'nin hazırlıkları ve insani yardım konuları hakkında görüşmek için bir araya geldi.

Görüşmede, Bakan Avcı, Türkiye'deki Suriyelilere yönelik eğitim öğretim hizmetlerinin koordinesini bakanlığın yürüttüğünü, ülkede bulunan 5-17 yaş arası okul çağındaki 750 bin Suriyeli çocuğun yaklaşık 325 binine eğitim verildiğini aktardı.

Bu sayının eğitim öğretim yılı sonuna kadar yaklaşık 450 bine çıkarılmasının hedeflendiğini anlatan Avcı, "AFAD tarafından 70'in üzerinde okul inşa edildi. Resmi ve özel okullarımızdan yaklaşık 200 okul binası yarı zamanlı olarak tahsis edildi. Ayrıca 100 kadar da müstakil bina, belediyeler veya sivil toplum kuruluşları desteğiyle bakım onarımları yapılarak geçici eğitim merkezine dönüştürüldü" ifadelerini kullandı.

Avcı, Suriyeli öğrencilerin devlet okullarında Türkçe müfredatla, geçici eğitim merkezlerinde ise Bakanlığın oluşturduğu ders çizelgeleri üzerinden kendi dillerindeki müfredatla eğitim aldığını belirterek, Arapça müfredata haftada ortalama 5 saat Türkçe eklenerek öğrencilerin Türkçe öğrenmesinin hedeflendiğini vurguladı.

10 bin gönüllü Suriyeli öğretmene destek veriliyor

Geçici eğitim merkezlerinde yaklaşık bin Türk ve 11 bin 500 gönüllü Suriyeli öğretmenin görev yaptığını aktaran Avcı, UNICEF ile yürütülen çalışma kapsamında yaklaşık 10 bin gönüllü Suriyeli öğretmene destek verildiğini ifade etti. Kamplarda çalışanlara 600 lira, kamp dışında çalışanlar ise 900 lira verildiğini anlatan Avcı, diğer bin 500 öğretmenin ise sivil toplum kuruluşları tarafından desteklendiği bilgisini verdi. Avcı, kamplarda ve şehir merkezlerindeki 4 bin 200 kurstan da 130 binin üzerinde Suriyelinin yararlandığını bildirdi.

"Suriyeli ailelere şartlı eğitim yardımı verilmesi planlanıyor"

Milli Eğitim Bakanı Avcı, şunları kaydetti:

"Suriyeli ailelerin eğitime erişim fırsatlarından haberdar edilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmaları yapılmaktadır. İhtiyaç sahibi Suriyeli ailelere çocuklarının okula devam etmesi koşuluyla şartlı eğitim yardımı yapılması öngörülmektedir. En az 100 yeni okul binası inşa edilerek geçici eğitim merkezi olarak tahsis edilmesi, en az 50 okul binasının daha yarı zamanlı geçici eğitim merkezi olarak Suriyeli öğrenciler için tahsis edilmesi planlanmaktadır."

Muhabir: Yıldız Aktaş, Öznur Güven

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın