Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,207.45
ETH/USDT
3,565.90
BTC/USDT
70,415.00
BIST 100
9,052.51
Eğitim

PISA raporuna göre Türkiye'nin matematikte başarısı artıyor

Ülkelerin 15 yaş grubundaki eğitim durumunu ortaya koyan OECD PISA raporuna göre, Türkiye matematikte kötü performans gösteren öğrencilerin oranını düşürme açısından başarılı ülkeler arasına girdi.

10.02.2016 - Güncelleme : 10.02.2016
PISA raporuna göre Türkiye'nin matematikte başarısı artıyor

PARİS

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 64 ülkede 15 yaş grubu öğrencilerin eğitim durumunu ortaya koyan 2016 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Raporu’nu (PISA) açıkladı.

PISA raporunda 2012 yılı rakamları göz önüne alındığında öğrencilerin matematik, okuma ve bilim dallarındaki performansları değerlendirildi.

Raporda Türkiye, 34’ü OECD üyesi toplam 64 ülke içinde matematikte 45'inci, okumada 37'nci, bilim dalında ise 41'inci sırada yer aldı.

Raporda, OECD ülkelerinde 15 yaş grubunda eğitim alanların yaklaşık 4.5 milyonunun yani dörtte birinin matematik, okuma ve bilimde başarısız oldukları kaydedildi.

PISA raporunda Türkiye, OECD ortalaması altında kalmasına rağmen, 2003 ve 2012 yılları arasında matematikte kötü performans gösteren öğrencilerin oranını düşürme açısından başarılı ülkeler arasında gösterildi.

Raporda, Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye’nin 2003 ve 2012 yılları arasında matematik performansı düşük öğrenci sayısını en fazla azaltan ülkeler olduğu belirtildi. Söz konusu ülkelerin ekonomik ve kültürel açıdan farklılık arz etmelerine rağmen bu konuda elde ettikleri başarının, eğitimin iyileştirilmesi için ekonominin tek faktör olmadığını gösterdiğine dikkati çeken raporda "Bu, doğru politikaların önemli olduğu gerçeğini ortaya koyuyor" yorumu yapıldı.

Matematikte Asya yine lider

Matematik dalında Şanghay (Çin), Singapur, Hong Kong (Çin) ve Kore ilk sırayı aldı.

Bu yılki PISA raporunda, okuma dalında Şanghay, Hong Kong ve Kore, bilim dalında Şanghay, Estonya ve Hong Kong ilk üçe girdi.

Rapora göre, en kötü durumdaki ülkeler ise matematikte Endonezya, Peru, Kolombiya, okumada Peru, Katar, Kazakistan, bilimde ise Peru, Endonezya ve Katar olarak sıralandı.

Muhabir: Rahmi Gündüz

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın