Dolar
32.39
Euro
35.08
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,572.40
BTC/USDT
70,923.00
BIST 100
9,079.97
Eğitim

Üniversite kampüsünde rüzgar ve güneşten elektrik üretiyor

Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Behçet Kocaman, kampüse yerleştirdiği güneş panelleri ve rüzgar gülü ile elektrik üretti.

18.08.2017 - Güncelleme : 18.08.2017
Üniversite kampüsünde rüzgar ve güneşten elektrik üretiyor

BİTLİS - ŞENER TOKTAŞ / AHMET OKUR

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Behçet Kocaman, üniversite kampüsüne yerleştirdiği güneş panelleri ve rüzgar gülü ile elektrik üreterek, bu konuda farkındalık oluşturmaya çalışıyor.

Yrd. Doç. Dr. Kocaman, elektrik üretmek için kampüs alanına küçük bir hibrit enerji sistemi kurdu.

Sistemde 4 adet 190 saat amperlik akü, 6 adet 150 kilovatlık güneş paneli ve 500 kilovatlık rüzgar türbini kullanan Kocaman, yaklaşık bir aylık çalışma sonucu rüzgar ve güneş enerjisinden elektrik üretmeyi başardı.

Bölgenin yenilenebilir enerji kaynakları açısından potansiyeline dikkat çekmeye ve farkındalık oluşturmaya çalışan Kocaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkenin bulunduğu coğrafyada önemli yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu söyledi.

Bu kaynaklar arasında en fazla güneş ve rüzgar enerjisinin tercih edildiğini anlatan Kocaman, "Rüzgar ve güneş enerjisi her an elde edilemediğinden, bu ikisi birlikte kullanılıyor. Yani iki enerjinin yan yana getirilmesi tercih ediliyor. İlimiz de yenilenebilir enerji kaynakları bakımından iyi bir durumda. Biz de yapılacak çalışmalara örnek olması için küçük sistemli bir hibrit enerji sistemi kullandık. Rüzgar olduğunda rüzgardan, güneş olduğunda da güneşten enerji ürettik." diye konuştu.

"Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılmalı"

Kocaman, Bitlis ile Adilcevaz, Güroymak ve Hizan ilçelerindeki bazı yerlerde güneş panellerinden enerji üretilen noktaların bulunduğunu anımsattı.

Yaptıkları çalışmanın sanayiciler ve esnafta yenilenebilir enerjiyi kullanmada farkındalık oluşturacağını ifade eden Kocaman, "Meteoroloji verilerine baktığımızda gerek güneş gerekse rüzgar açısından uygun sayılabilecek birçok alanımız mevcut. Bunlar değerlendirilebilir. Ülkemizin içinde bulunduğu enerji dar boğazından kurtulması için yenilenebilir enerji kaynaklarından mutlaka yararlanılması gerekiyor. Su kaynaklarımızdan da yararlanılabilir. Küçük ölçekli hidroelektrik santralleri kurulabilir. Türkiye'nin her bölgesinde bu kapasite var ama bu bölge rüzgar ve güneş enerjisi açısından oldukça iyi bir konumda. Yatırımcıların buraya gelmesiyle enerjimizi kendi imkan ve kaynaklarımızla üretmemiz hem ülke hem de ilimiz için büyük bir katkı sağlayacaktır." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.