Eğitim

YKS'nin detayları belli oldu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ikinci oturumunda adaylara Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde 40, Sosyal Bilimler-2 Testinde 40, Matematik Testinde 40 ve Fen Bilimleri Testinde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacağı bildirildi.

19.10.2017 - Güncelleme : 20.10.2017
YKS'nin detayları belli oldu

ANKARA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), internet sitesinde, "Yükseköğreti̇m Kurumları Sınav Si̇stemi̇ i̇le İlgi̇li̇ Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları"nı yayımlandı.

Buna göre, YKS'de adaylar, cumartesi günü öğleden sonra yapılacak ikinci oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi'nden Türk dili ve edebiyatı sorularının yanı sıra Tarih-1 ve Coğrafya-1 soruları yöneltilecek. Sosyal Bilimler-2 Testi'nden Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını ve Fen Bilimleri Testi'nde ise fizik, kimya ve biyoloji sorularını cevaplandıracak.

Öğrencilere bu oturumda, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi'nde 40, Sosyal Bilimler-2 Testi'nde 40, Matematik Testi'nde 40 ve Fen Bilimleri Testi'nde 40 olmak üzere toplam 160 soru sorulacak.

İki oturumdaki performans dikkate alınacak

Adayların cumartesi günü sabah gireceği Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT), yeterliliğe dayalı bir değerlendirme esas alınacak. TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören bütün adaylara uygulanacağı için, adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacak, bütün adaylar için fırsat eşitliği sunacak.

Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanı, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınmasıyla hesaplanacak. Buna göre, lisans programlarına geçiş için, adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının yüzde 40'ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanının yüzde 60'ının toplamının 180 ve üzeri olması gerekecek. 

Yükseköğretim kurumlarına geçiş için TYT'den 150 baraj puanının aranmasına devam edilecek.

Adaylar, 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

Geçen sene adaylar YGS sonrası lisans programlarına yerleşmek için ikinci aşamada dil sınavı dışında LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 olmak üzere 4 ayrı oturumda 4 sınava giriyordu ve bu sınavlar sonrasında da 9 puan türü hesaplanıyordu. Bu sene ise adaylar öğleden sonra Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik, Sosyal Bilimler-2 ve Fen Bilimleri testlerinden oluşan tek bir sınava girecekler ve sadece 3 puan türü hesaplanacak.

Geçen sene Türkçe-Sosyal (TS) olarak adlandırılan puan türüne "Sözel", Matematik-Fen (MF) olarak adlandırılan puan türüne "Sayısal", Türkçe-Matematik (TM) olarak adlandırılan puan türüne "Eşit Ağırlık" puan türü karşılık gelecek.

Tarihten 21 soru sorulacak

Aday, yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate alarak, ikinci oturumda ilgili testlerdeki soruları cevaplandıracak. Buna göre, adaylar "Sözel Puan" için Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Sosyal Bilimler-2 testlerini, "Sayısal Puan" için Matematik ve Fen Bilimleri testlerini, "Eşit Ağırlık Puanı" için Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 ve Matematik testlerini, "Sözel + Eşit Ağırlık Puanı" için Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2 ve Matematik testlerini, "Sayısal+Eşit Ağırlık Puanı" için Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Matematik ve Fen Bilimleri testlerini, "Sözel+Sayısal+Eşit Ağırlık Puanı" için ise Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözecek.

Adaylar, cumartesi günü ikinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinde Türk dili ve edebiyatından 24, Tarih-1'de 10, Coğrafya-1'de ise 6 olmak üzere toplam 40 soru, matematikte 40 soru cevaplandıracak.

Sosyal Bilimler-2 testinde Tarih-2'den 11, Coğrafya-2'den 11, felsefe grubundan (mantık, psikoloji, sosyoloji) 12, din kültürü ve ahlak bilgisinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru adaylara yöneltilecek.

Adaylar, Fen Bilimleri Testi'nde fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden 13 olmak üzere 40 soru çözecek.

Pazar günü yapılacak yabancı dil testinde ise adaylara 80 soru yöneltilecek. 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı 23-24 Haziran'da yapılacak.

200 puan için karşılık puan hesaplanacak

TYT puanında elde edilen 200 ve üzeri puanın ikinci yılda da kullanılabilmesi için adayların, sınava girenler içindeki başarı sırası, referans olarak, aldıkları puanı takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Farklı yıllarda sınava giren adaylar için hak kaybının önüne geçilerek, adil bir puanlama yapılmış olacak.

Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik programlarına yerleştirme için başarı sıralaması şartı devam edecek.

Cumartesi günü yapılacak birinci oturumda, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 40 Türkçe, 40 temel matematik olmak üzere toplam 80 soru sorulacak, 90 dakika süre verilecek.

Lisede öğrenim gören son sınıf öğrencileri olmak üzere tüm tarafları en şeffaf ve en doğru bir şekilde bilgilendirmek amacıyla yapılacak çalışmalar kapsamında, YÖK Çağrı Merkezi (444 8 965) de hizmet verecek.

MEB ile iş birliği halinde rehber öğretmenlere yönelik bilgilendirme yapılacak, son sınıf öğrencileri ise sosyal medya, e-posta, e-okul, SMS gibi araçlarla bilgilendirilecek.

Muhabir: Yasemin Kalyoncuoğlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın