Dolar
32.33
Euro
34.97
Altın
2,216.04
ETH/USDT
3,575.90
BTC/USDT
70,785.00
BIST 100
9,050.29
Eğitim

Yurt dışından üniversitelere öğrenci kabulüne yeni düzenleme

YÖK, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından yabancı uyruklu ve yurt dışında lise öğrenimi gören Türk uyruklu öğrencilerin, Türk üniversitelerine giriş sistemine ilişkin yeni bir düzenleme hazırlığına başladı.

Selma Kasap  | 27.10.2016 - Güncelleme : 27.10.2016
Yurt dışından üniversitelere öğrenci kabulüne yeni düzenleme

Ankara

ANKARA - Selma Kasap

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren yılda bir kez yapılan merkezi Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı'nın (YÖS) kaldırılarak, yabancı uyruklu ya da lisenin tamamını yurt dışında tamamlayan Türk uyruklu öğrencilerin üniversitelerce belirlenen sınav ya da kriterlere göre kayıt hakkı kazandığını anımsatarak, bunun yabancı öğrenci sayısının artmasına katkı sağladığını belirtti. 

Bu kapsamda, bazı üniversitelerin ilgili ülkelerde yapılan genel sınavları, bazı üniversitelerin ise ortaöğretim başarı puanını kriter olarak kabul ettiğini dile getiren Saraç, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından YÖK olarak yabancı uyruklu öğrencilerin Türk yükseköğretim sistemine kabulüne ilişkin sistemi yeniden gözden geçirme ihtiyacı duyduklarını ifade etti. 

"Sınav, pek çok ülkede de gerçekleştirilebilecek"

Prof. Dr. Saraç, Türkiye'deki yükseköğretim programları için yurt dışından kabul edilecek öğrencilere ilişkin yeni düzenleme hazırlığında olduklarını bildirdi.

Yeni düzenlemeye ilişkin Saraç, şu bilgileri aktardı:

"Önümüzdeki günlerde YÖK olarak, Üniversitelerarası Kurul Başkanlığına (ÜAK) yabancı uyruklu öğrencilerin rektörlüklerde oluşturulacak bir kurul tarafından yılda bir ya da iki kez belli standartta bir sınav yapılmasını gündeme getiriyoruz. Bu konuda üniversitelerimizin inisiyatif kullanmalarını, YÖK'ün sadece koordinatör görevi üstlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu sınav Türkiye'de yapılabileceği gibi, pek çok ülkede de gerçekleştirilebilecek. Her üniversitenin bu sınavdaki puanları değerlendirerek öğrenci kabul edebilmesini öngörüyoruz. Bu yeni sınav ve kabul sistemi ile ülkemize nitelikli öğrencinin gelmesinin sağlanmasının yanı sıra, FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı olanların Türk üniversitelerinde öğrenim görmelerinin önüne geçilmesi de amaçlanıyor."

Saraç, "ÜAK'a götüreceğimiz öneri ile getirilecek sınav sistemi ile yabancı uyruklular dışında yurt dışında öğrenim gören Türk uyruklu öğrencilere ilişkin de terör örgütleri bağlamında bir önlem alınmış olacak." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.