Ekonomi

'Katar'da yaşanan kriz, iki ülke ilişkilerini güçlendirdi'

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Özer, bazı Arap ülkelerinin Katar'a uyguladığı ambargonun ardından Türkiye ile Katar ilişkilerinin güçlendiğini belirtti.

13.11.2017 - Güncelleme : 14.11.2017
 'Katar'da yaşanan kriz, iki ülke ilişkilerini güçlendirdi' Fotoğraf: AA/Serdar Bitmez

Ad Dawhah

DOHA - Furkan Güldemir

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 3'üncü Yüksek Stratejik İşbirliği Toplantısı kapsamında Katar'a gerçekleştireceği resmi ziyaretten önce AA muhabirine iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili ilişkiler hakkında açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyaretinin önemine değinen Büyükelçi Özer, "Cumhurbaşkanımız Katar'ı 14-15 Kasım tarihlerinde ziyaret edecek. İki ülke arasında 2014 yılında imzalanmış olan Yüksek Stratejik İşbirliği Toplantısı yapılacak. Bu toplantıların ilki 2015 yılında Doha'da ikincisi ise 2016 da Trabzon'da yapıldı. Bu sene de üçüncüsü Doha'da yapılacak. Şimdiye kadar Katar'la farklı alanlarda asgari 30 civarında anlaşma imzalandı. Bu sene de çeşitli alanlarda en az 10 anlaşmanın imzalanması söz konusu." dedi.

"Katar'da yaşanan kriz, iki ülke ilişkilerini güçlendirdi"

Özer, bazı Arap ülkelerinin Katar'a yönelik 5 Haziran'da başlattığı ambargoya giden süreci hatırlatarak, "Türkiye, bu abluka kararının ardından durum değerlendirmesi yaptı. Tüm körfez ülkelerinin Türkiye ile kardeş olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanımız, Katar'a yönelik ambargonun gayriadil olduğunu, bu uygulama karşısında Türkiye'nin Katar'ın yanında yer aldığını söyledi." diye konuştu.

"Ambargonun ardından dana önce bilinmeyen Türk malları tanınır oldu"

Ambargonun ikinci gününde Türkiye'nin 7 kargo uçağıyla ihtiyaç duyulan gıda maddelerini Katar'a ulaştırdığını hatırlatan Özer, "Abluka sonrasında Türkiye ile Katar ilişkileri çok daha yakınlaştı. Katar ile Türk halkı arasındaki muhabbet ve sevgi bağları daha da arttı. Türkiye'nin ilk elde göndermiş olduğu gıda maddeleri nedeniyle burada daha önce tanınmayan Türk malları tanınır oldu. Katarlı iş adamları daha önce bulunmayan Türk mallarını buraya getirme konusunda anlaşmalar yaptı. Ayrıca bunun devamlılığını sağlamaya yönelik birtakım adımlar atıldı." dedi.

 "2017'nin ilk 8 ayında Katar'a ihracat yüzde 22 arttı"

İki ülke arasındaki ekonomik verilere de değinen Büyükelçi Özer, Katar'a yönelik bazı Arap ülkelerinin 5 Haziran'da başlattığı ambargonun ardından Türkiye'nin Katar'a ihraç ettiği çeşitli kalemlerde, yüzde yüzün üzerinde artış sağlandığını dile getirdi.

Özer, "2016 yılının ilk 8 ayında Katar'a ihracatımız 248 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2017 yılında, 5 Haziran'dan itibaren Katar ile Türkiye Ekonomi Bakanlıkları arasında sağlanan koordinasyonun ardından ilk 8 ayda ihracatımız yüzde 22 artışla 344 milyon dolara yükseldi. İthalat ise hemen hemen aynı seviyede kaldı. 2016 yılının 8 ayında 572 milyon dolar olan toplam ticaret hacmi bu sene aynı dönemde yüzde 11 artışla 634 milyon dolara yükseldi. Ayrıca iki ülke arasında serbest ticaret anlaşması da söz konusu." ifadelerini kullandı.

Savunma alanındaki iş birliği

Türkiye'nin Katar'ın savunmasına da katkı sağladığını söyleyen Özer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Savunma firmalarımız; Havelsan ve Aselsan'ın burada iş birlikleri var. 18 Kasım Katar Milli Günü'nden önce Türkiye'nin desteğiyle kurulan Katar mühimmat fabrikası açılmış olacak. Türkiye'deki bir firmamız makineleri temin etti, Katarlı bir inşaat firması da fabrikayı yaptı. Ayrıca, yapılacak yeni ihalelerle savunma sanayinde daha geniş bir perspektif ortaya konulacak."


Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın