Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,209.07
ETH/USDT
3,600.10
BTC/USDT
71,261.00
BIST 100
9,059.39
Ekonomi

7. Saraybosna İş Forumu sona erdi

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bu yıl 7'ncisi düzenlenen Saraybosna İş Forumu'nun son gününde eğitim ve turizm alanlarında paneller düzenlendi.

Alma Çekovic, Amina Zorniç, Lejla Bıogradlıja  | 05.05.2016 - Güncelleme : 06.05.2016
7. Saraybosna İş Forumu sona erdi

Saraybosna

SARAYBOSNA

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da bu yıl 7'ncisi düzenlenen Saraybosna İş Forumu'nun son gününde eğitim ve turizm alanlarında paneller düzenlendi.

Bosna Bank International (BBI) ile İslam Kalkınma Bankasının (IDB) organize ettiği ve AA'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu forum kapsamında düzenlenen "Bölgede eğitim: Evrensel düzeyde insan yetiştirme" başlıklı panelde Bosna Hersek ile Türkiye arasında eğitim alanındaki ilişkiler konuşuldu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Danışmanı Selmo Cikotic, panelde yaptığı konuşmada, Saraybosna'nın, Batı ile Doğu'yu birleştiren bir şehir olduğunu belirterek, Bosna Hersek'e eğitim almaya gelen öğrencilerin hem iyi bir eğitim aldıklarını, hem de hayat tecrübesi edindiklerini söyledi.

Saraybosna Kantonu Başbakanı Elmedin Konakovic de Saraybosna'yı "uluslararası yapıda bir eğitim merkezi" olarak nitelendirerek, eğitim alanında özellikle Türkiye ile son derece iyi ilişkiler geliştirdiklerini kaydetti.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu ise üniversite bünyesinde 55 farklı ülkeden öğrencinin eğitim aldığını ifade ederek, "Fakülteler, günümüz dünyasında gelişen teknolojiyle birlikte bilgilerin daha kolay paylaşıldığı merkezler haline geldi. Paylaşılan bilgiler de bize farkındalık sağlar. Üniversite olarak Bosnalı öğrencilerimize burs sağlamaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Çinlilerin Bosna ilgisi

Forum kapsamında düzenlenen "Bölgede turizm: Yeni ekonomik akım" başlıklı panelde konuşan Çin'in Hainan şehrinden Turizm ve Gelişme Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhou Ping, Saraybosna'nın son dönemde Çin'de yakından takip edildiğini söyleyerek, "Bosna Hersek, Çin'den gelecek yüksek turist sayısına hazırlıklı olsun." dedi.

İş forumunun son panelinde ise "Jeopolitiğin yatırımlar üzerindeki etkisi" konuşuldu.

Panele katılan eski CIA Direktörü ve KKR Küresel Enstitüsü Başkanı David Petraeus ise Bosna Hersek'e 150 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirterek, AB üyelik sürecinde olan Bosna Hersek için en önemli koşulun "yatırımda şeffaflık" olması gerektiğini vurguladı.

Bosna Hersekli eski siyasetçi Haris Silajdzic de Balkan bölgesinin geçmişten bu yana çok kültürlü bir yapıya sahip olduğunu anımsatarak, jeopolitik anlamda Bosna Hersek'e yeterince dikkat çekilmediğini savundu.

İş forumu sona erdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in de katıldığı açılış töreniyle dün başlayan 7. Saraybosna İş Forumu, kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

BBI Genel Müdürü Amer Bukvic, forumun kapanış programında yaptığı konuşmada, bu yılki iş forumu kapsamında 250'den fazla toplantı ve çalıştay düzenlendiğini, 300'den fazla proje sunumu yapıldığını belirterek, başta Türkiye olmak üzere Çin, Nijerya, Malezya ve Endonezya'dan gelen devlet yetkililerine teşekkür etti.

Muhabir: Alma Çekovic,Amina Zorniç,Lejla Bıogradlıja

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın