Dolar
32.33
Euro
34.88
Altın
2,211.49
ETH/USDT
3,575.00
BTC/USDT
70,557.00
BIST 100
9,042.24
Ekonomi

ABD'li ekonomistler Fed'den faiz artışı beklemiyor

Küresel piyasalarda gözler, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu akşam açıklanacak eylül ayı toplantı kararlarına çevrilirken, Amerikalı ekonomistler, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) faiz artışı beklemiyor.

21.09.2016 - Güncelleme : 21.09.2016
ABD'li ekonomistler Fed'den faiz artışı beklemiyor

WASHINGTON - GÜLBİN YILDIRIM

Küresel piyasalarda gözler, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu akşam açıklanacak eylül ayı toplantı kararlarına çevrilirken, Amerikalı ekonomistler, ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) faiz artışı beklemiyor.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fed'in, ekonominin izin vermesine karşın piyasalara sürpriz yapmamak için faiz artırmayacağı öngörüsünde bulundu. 

"Şahin üyeler, faiz artışı için kaşınıyor" diyen Sweet, Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'in muhalif tarafta yer alacağı öngörüsünde bulundu. 

"FOMC bildirisi, bir önceki toplantıya kıyasla daha şahin gelebilir"

Ryan Sweet, faizlerin sabit tutulmasına yönelik muhalefetin artmasının FOMC karar metnine de yansıyacağını düşündüğünü ifade ederek, "FOMC bildirisi, bir önceki toplantıya kıyasla daha şahin gelebilir." dedi.

"Muhalif oyların artmaması için bir sonraki faiz artışının yakın olduğu sinyali verilecek"

High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan da Fed'in en kıdemli 3 yetkilisi Yellen, Fischer ve Dudley'nin ağustosun son haftasında yaptıkları "koordineli" açıklamalarla eylülde faiz artışına zemin hazırlığı yaptıklarını söyledi. Buna karşın ağustosa ait ISM endekslerinin zayıf gelmesinin zemini bozduğunu belirten O'Sullivan, "Fed'in, eylül toplantısında temmuzda verdiği 'beklemedeyiz' mesajını yenilemesini bekliyorum." dedi.

"Fischer muhalif tarafta yer alabilir"

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Jacob Kirkegaard ise Fed'in yavaş büyüyen ABD ekonomisinin yanı sıra küresel riskler nedeniyle faiz artırmasını beklemediğini kaydetti.

Kirkegaard, giderek artan muhalefetin aralıkta faiz artırım ihtimalini güçlendireceğini vurgularken, şunları kaydetti:

"Bence bu toplantıya ilişkin en önemli soru, Fed'in Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın muhalifler arasında yer alıp almayacağı... Fischer, bir süredir geleneksel anlamda şahin bir duruş sergiliyor ve eğer bu toplantıda şahin muhaliflere katılmayı seçerse, bu Fed'de giderek büyüyen çatlağın en açık göstergesi olur."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın