Dolar
32.37
Euro
34.99
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,579.60
BTC/USDT
70,823.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Akkuyu için ufuktaki Türk ortak, 'CKK'

Akkuyu Nükleer Santrali için Rosatom ile Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) şirketleri arasındaki ortaklık görüşmelerinin yıl sonuna kadar belli aşamaya getirilmesi kararlaştırıldı.

14.11.2016 - Güncelleme : 14.11.2016
Akkuyu için ufuktaki Türk ortak, 'CKK'

ANKARA - NURAN ERKUL

Akkuyu Nükleer Santrali için Rus nükleer enerji şirketi Rosatom ile Cengiz-Kolin-Kalyon (CKK) şirketleri arasındaki ortaklık görüşmelerinin, yıl sonuna kadar belli bir aşamaya getirilmesi kararlaştırıldı.

AA muhabirinin Rosatom ile müzakerelere katılan Türk özel sektör yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Rusya'nın daha önce Cengiz Holdingle başlattığı ortaklık görüşmelerinde, Kolin ve Kalyon şirketleri de sürece dahil oldu.

CKK yetkilileri, Rus nükleer enerji şirketi Rosatomun üst düzey yetkililerinden Kirill Komarov ile cuma günü İstanbul'da bir görüşme gerçekleştirerek, ortaklık sürecini yıl sonuna kadar belli bir noktaya getirme kararı aldı.

Görüşmede taraflar ortaklığa zemin oluşturacak bazı temel prensiplerde ön mutabakata vardı. Bu çerçevede, taraflar ayrıntılarda anlaşırsa, projenin yüzde 49 hissesi Türk CKK'ya devredilecek, yüzde 51 hisse ise Rus şirketinde kalacak.

İlk işaret Cengiz Holding'ten

Projeye Ruslar'ın Türk ortak arayışı konusundaki ilk işaret Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz'den geldi.

Geçen ay, Akkuyu Nükleer Santrali için Rosatom ile ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini belirten Cengiz, "Rusların Türk tarafında ortağa ihtiyaçları var, şartları görüşüyoruz. Tek başımıza bizim de kaldırabileceğimiz bir iş değil, belki birkaç arkadaşla beraber girebiliriz. Önce Ruslarla anlaşalım da bu işe girmek isteyen çok. Yılbaşına kadar bu iş netleşir." açıklamasında bulunmuştu.

2023'te tamamlanacak

Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak ve 20 milyar doları aşacak santralin, en geç 2023 yılına kadar devreye girmesi öngörülüyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.