Dolar
32.32
Euro
34.93
Altın
2,206.07
ETH/USDT
3,593.50
BTC/USDT
70,896.00
BIST 100
9,047.16
Ekonomi

Alman şirketten Bursa'ya ikinci yatırım

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut, Alman otomotiv yan sanayi firması ElringKlinger'in Bursa'daki yeni yatırımına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Nuran Erkul  | 17.11.2016 - Güncelleme : 17.11.2016
Alman şirketten Bursa'ya ikinci yatırım

Ankara

ANKARA

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Alman otomotiv yan sanayi şirketi ElringKlinger'in Türkiye'ye ikinci yatırımını gerçekleştirdiğini belirterek, "Yeni tesis, Alman devin genel büyüme stratejisi çerçevesinde Türkiye pazarını ne kadar önemli gördüğünün bir göstergesidir. ElringKlinger Türkiye'de daha da büyümeyi planlıyor." dedi.

Alman şirket ElringKlinger'in 18 Kasım'da Bursa'da açacağı yeni fabrikasına ve Türkiye'deki yatırım ortamına ilişkin, AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ermut, şirketin bu tesis ile uluslararası yatırımcılara bir mesaj vererek, Türkiye’nin yatırım açısından ne denli doğru bir merkez olduğunu bir kez daha doğruladığını anlattı.

Ermut, bu fabrikanın uluslararası yatırımcılar nezdinde Türkiye’de var olan fırsatlara bir kez daha dikkat çekeceğini belirterek, şöyle devam etti:

"Şirketin ekosistemine baktığımızda esasen ne derece stratejik bir yatırım olduğunu da anlayabiliyoruz. Türkiye ve Almanya’nın çok köklü bir ekonomik geçmişi var. 2015'te Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülke 13,4 milyar dolar ile Almanya. Toplam ihracatımız içinde ise Almanya’nın payı aynı yıl itibarıyla yüzde 9,3. Sadece geçen yıl değil, Almanya son 10 yıldır Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke. Uluslararası doğrudan yatırımlar noktasında ise 2002’den sonra Almanya’dan ülkemize 8,4 milyar dolar yatırım girişi gerçekleştiğini görüyoruz. Ayrıca, 2016 yılı haziran ayı verilerine göre Türkiye’de 6 bin 650 Alman sermayeli şirket bulunuyor. Dolayısıyla, Almanya gibi önemli bir pazarın, bu tarz yatırımlar ile Türkiye’ye yönelmesi bizim için çok önemli. Ayrıca, otomotiv, kimya, enerji gibi Ajans olarak öncelik verdiğimiz stratejik sektörlerde öne çıkan bir ülke olması, Almanya’yı bizim için daha da önemli bir hale getiriyor."

ElringKlinger'in 35 milyon lira değerindeki yeni yatırımından hiçbir şartta vazgeçmediğini ve hız kesmediğini aktaran Ermut, "Yeni tesis, Alman devin genel büyüme stratejisi çerçevesinde Türkiye pazarını ne kadar önemli gördüğünün bir göstergesidir. Üretim kapasitelerini artırmayı hedefledikleri yeni tesis arazi anlamında büyümeye elverişli geniş bir mekan sunuyor ve bildiğimiz kadarıyla ElringKlinger buna paralel Türkiye'de daha da büyümeyi planlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

22,8 milyar liralık proje takipte

Ermut, uluslararası firmaların bu tür yatırımların devam edeceğini ve son 14 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde yatırım ortamında ciddi reformlar yaşandığını belirterek, bu alandaki iyileştirmelerin uluslararası yatırımcılar tarafından doğru okunarak yatırıma dönüştüğünü anlattı.

TYDTA'nın da uluslararası yatırımlar konusunda kamu ile özel sektör arasında köprü vazifesi görmeye devam ettiğine işaret eden Ermut, "Ajansımızın gündemindeki projelerin stoğuna baktığımızda şu an 22,8 milyar dolarlık 147 proje var. Bunun yaklaşık 10 milyar dolarlık kısmı enerji projelerinden oluşuyor, ve doğası gereği bunlar büyük ölçekli yatırımlar. Kimya, lojistik, ve otomotiv gibi sektörlerdeki projelerle devam ediyor listemiz. Memnuniyetle görüyoruz ki değerli yatırımcılarımız her geçen gün projelerine devam edeceklerini, yatırım programlarında sapma olmadığını teyit ediyor." diye konuştu.

Muhabir: Nuran Erkul

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın