Dolar
32.37
Euro
35.01
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,553.10
BTC/USDT
70,136.00
BIST 100
9,102.12
Ekonomi, arşiv

Altında 1500 dolar seviyesi zor görünüyor

Ekonomistler altında 1500 dolar seviyesinin görülmesinin ise zor olduğunu kaydediyor.

24.07.2013 - Güncelleme : 24.07.2013
Altında 1500 dolar seviyesi zor görünüyor

İSTANBUL - GÖKHAN KURTARAN

Altın fiyatlarının yeniden yükselme trendine girmesiyle son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından,  yatırımlarda güvenli limana dönüş olduğunu söylemek için erken olduğunu belirten ekonomistler, altında 1500 dolar seviyesinin görülmesinin ise zor olduğunu söylüyor.

Duke Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Campbell R. Harvey, altın fiyatları kırılganlığını korumaya devam ettiğini, bu yüzden günlük fiyat değişimlerini açıklamanın giderek zorlaştığını kaydetti.

Harvey, altın fiyatlarının sık sık enflasyonist baskılar ile açıklanmaya çalışıldığına işaret ederek, "Eğer uzun vadede altının enflasyon ile birlikte seyretmesi durumu ortaya çıkarsa, altının 800 dolar seviyesinde olması beklenebilir. Her ne kadar altının onsu yaklaşık 1900 dolar seviyesindeki zirveden yüzde 33 oranında bir düşüş kaydetmişse de, ben halen altının piyasa değerinin üzerinde bir değere sahip olduğunu düşünüyorum” dedi.

Küresel piyasalarda işlem gören altının ons fiyatı son bir ayın en yüksek seviyesi 1,338 dolara kadar yükseldiğin dikkati çeken Harvey, “Altında yeniden 1500 dolar seviyesine ulaşılacağını düşünmüyorum" dedi 

Londra merkezli Araştırma Müdürü Adrian Ash ise altına ilişkin aşağı yönlü yatırımcı algısının küresel gelişmelerle birlikte tersine döndüğünü belirterek, altın piyasasının yaz aylarında yeniden yükseliş göstermeye başladığını kaydetti.

Ash, bu yükseliş trendinin, 2013 yılı içerisindeki düşük trendine bir ara verilmesi olarak düşünülebileceğine işaret ederek, "Aslında ABD Merkez Bankası’nın (FED) açıklamaları, altın fiyatlarında bahar aylarından itibaren yoğun olarak hissedilen düşük fiyat baskısında önemli rol oynadı. FED Başkanı Ben Bernanke’nin tahvil alımını azaltabileceğini açıklaması, altın yatırımcılarının kendilerini bir kez daha sorgulamasına neden oldu” dedi.

Ash, gelecek dönemde altın fiyatlarının seyrine ilişkin beklentilerin ABD’nin faiz politikası ile yakında ilişkili olduğuna işaret ederek, özellikle enflasyonist baskılar nedeniyle mevduatlarını değerini kaybettiğini düşünen yatırımcılar için ‘altın al’ çağırısının geçerli ve ABD’deki faiz oranlarının altın fiyatlarının istikameti için de belirleyici olacağını sözlerine ekledi.

 Altının seyri

Hafta başında Japonya'daki gelişmeleri fiyatlayarak "pick" yapan altın, aylardır kademeli olarak satış dalgalarına maruz kalıyordu. Altında görülen artışta Fed Başkanı Ben Bernanke'nin varlık alım takvimine ilişkin açıklamaları ve petrol fiyatlarındaki artışın piyasalardaki enflasyonist kaygıları gün yüzüne çıkarması da etkili oldu.

Altın hafta başında Fed Başkanı Ben S. Bernanke'nin geçen hafta varlık alım programının eylül ayında daraltılıp daraltılmayacağına ilişkin karar vermek için çok erken olduğunu kaydetmesinin doları zayıflatmasının etkisi ile 1,339.98 dolara kadar çıktı ve 20 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın