Dolar
32.32
Euro
34.88
Altın
2,195.98
ETH/USDT
3,582.00
BTC/USDT
70,795.00
BIST 100
9,019.49
Ekonomi

Avrupa'daki yumurta krizi ihracatçıların beklentisini artırdı

Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda böcek ilacı kalıntısı tespit edilmesi, yumurta borsası ile öne çıkan Afyonkarahisar'ın Başmakçı ilçesinde ihracat beklentisine neden oldu.

Canan Tükelay  | 15.08.2017 - Güncelleme : 15.08.2017
Avrupa'daki yumurta krizi ihracatçıların beklentisini artırdı

Afyonkarahisar

AFYONKARAHİSAR - CANAN TÜKELAY

Avrupa'nın bazı ülkelerinde üretilen yumurtalarda "fipronil" maddesinin bulunduğu iddialarıyla başlayan kriz, Afyonkarahisar'ın yumurta borsası ile ünlü ilçesi Başmakçı'da ihracat beklentisini artırdı.

İlk olarak Hollanda, Almanya ve Belçika'da ortaya çıkan ardından İngiltere, İsveç, İsviçre ve Fransa'ya sıçrayan böcek ilaçlı yumurta krizi, Türkiye'de yumurta fiyatlarının belirlenmesinde önemli etkisi olan Başmakçı'daki üreticiler tarafından da dikkatle takip ediliyor.

Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelere yumurta ihraç eden Başmakçı'daki üreticiler, Avrupa'dan gelebilecek talepleri zorlanmadan karşılayabileceklerini ifade ediyor.

"Yumurta üretiminde üst seviyedeyiz"

Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifi Başkanı Nevzat Tezcan, AA muhabirine, 1976 yılında kurulan kooperatifin Türkiye'de yumurta fiyatlarının oluşmasında belirleyici olduğunu söyledi.

Avrupa'daki krizin kendilerine henüz bir yansımasının olmadığını dile getiren Tezcan, "Türkiye'de kesinlikle benzeri bir durum yaşanmaz. Pire ve bit ile mücadelede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının onayladığı ilaçlar kullanılır. Kesinlikle merdiven altı iş yapmayız. Şu anda Avrupa'dan bir talep gelmedi ama bekliyoruz. Böyle bir talep gelirse Türkiye olarak karşılarız. Ülke olarak yumurta üretiminde üst seviyedeyiz." diye konuştu.

"Birçok ülkeye ihracat yapıyoruz"

Tezcan, Türkiye'de yumurta üretiminin büyük ve modern tesislerde gerçekleştirildiği için artan talebin rahatlıkla karşılanabileceğini vurguladı.

Yumurta ihracatında iddialı olduklarına dikkati çeken Tezcan, "Halen birçok ülkeye ihracat yapıyoruz. Son dönemde en çok Irak, Dubai ve Katar'a ihracat yapıyoruz." dedi.

Sektörün üretim miktarı ve hijyen olarak üst seviyede olduğuna dikkati çeken Tezcan, şunları kaydetti:

"Avrupa'daki son tartışmalardan ihracatımız şu ana kadar etkilenmedi. Hollanda ve diğer bazı Avrupa Birliği ülkelerinden yumurta talebi geleceğini düşünüyoruz. Bu aylarda üretim fazla. Hava sıcaklığından dolayı tüketim de az olunca yumurta fiyatı açısından biraz sıkıntı yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde yumurta fiyatının yükselmesini bekliyoruz."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.