Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,574.20
BTC/USDT
70,419.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Baba mirası ve alın teriyle 'gül' gibi işi oldu

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde Hanife Aydın, babasından miras kalan daireyi satarak elde ettiği sermayeyle kurduğu gül serasını büyüterek Karadeniz Bölgesi'nin en büyük gül üreticilerinden oldu.

17.01.2018 - Güncelleme : 17.01.2018
Baba mirası ve alın teriyle 'gül' gibi işi oldu

SAMSUN - Mehmet Kumcağız

Samsun'un 19 Mayıs ilçesinde yaşayan Hanife Aydın, 20 yıl önce babasından miras kalan daireyi satarak elde ettiği sermayeyle kurduğu gül serasını büyüterek Karadeniz Bölgesi'nin en büyük gül üreticilerinden biri olmayı başardı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın da geçtiğimiz günlerde Samsun ziyareti kapsamında serasını gezdiği ve takdir ettiği 43 yaşındaki Aydın'ın 12 dönümlük serada yetiştirdiği gülleri Türkiye'nin her yanından talep görüyor.

Hanife Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıl önce evlenince eşinin işi olan kesme çiçek yetiştiriciliğine başladığını söyledi.

O dönem kazandıkları parayla sadece kesme çiçek tohumu alabildiklerini, arazilerin kirasını ödeyebildiklerini anlatan Aydın, babasından miras kalan daireyi satarak sermaye yaptığını ve ilk iş olarak arazi alarak burada çiçek yetiştirmeye başladıklarını aktardı.

Kenya'dan dünyaya satılan gülleri yetiştiriyor

Gül yetiştiriciliği ile ilgili pek çok araştırma yaparak bilgi sahibi olduğunu, her gül hasadından sonra daha profesyonelleştiğini ifade eden Aydın, ürettikleri güllerin kalitesini de artırdıklarını vurguladı.

En güzel güllerin Kenya'dan dünya pazarına sunulması üzerine "Biz de yapabiliriz" diyerek harekete geçtiklerini söyleyen Aydın, şunları dile getirdi:

"Kaliteli güller Türkiye'ye Hollanda ve Kenya'dan geliyor. Kenya'da yetişiyorsa biz de yetiştirebiliriz diye düşündük. Kenya'dan getirilen güllerden alarak bizdeki güllere aşıladık. Bin 500 aşı yaparak bu gülleri seramızda yetiştirdik. Hatta ülkemizdeki birçok gül serasına fide temini konusunda yardımcı olduk. Seramızda her hafta gül kesimi yapıyoruz. Samsun ve Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir, Adana, Konya ve Mersin'e gül gönderiyoruz. Bugün 18 dönümlük alan üzerine kurulu 12 dönümü kapalı sera alanına sahibiz. Burada 5 farklı renkte üretim yapıyoruz. Beyaz, sarı, kırmızı ve pembe renklerin yanında iki rengi bir arada barındıran sarı-kırmızı ile kırmızı-beyaz güller üretiyoruz."

"2 milyon dalın üzerinde gül yetiştirip ihraç etmek istiyorum"

Her yıl yaklaşık 1,5 milyon kesme gülü iç pazara sunduklarına işaret eden Aydın, şunları kaydetti:

"Samsun Büyükşehir Belediyesi destekleme hibe programları sayesinde kesme çiçekçilik paketleme ve soğuk hava deposu için destek aldık. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Genç Çiftçi projesince de desteklendik. 240 metrekarelik sera ile başladığımız üretimimizde bugünlere geldik. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük gül serasına sahibiz. Seralarımızda 15 kişi çalışıyor. Ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın seralarımızı ziyaret etmesi bizi çok mutlu etti. Umutlandırdı. Biz sadece iç talebe ürün yetiştirebiliyoruz. İşlerimizi geliştirerek yılda 2 milyon dalın üzerinde gül yetiştirip yurt dışına ihraç etmek istiyorum."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın