Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışacaklar

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Şimdi önümüze daha çok algı operasyonları ve özellikle batı dünyasında oluşturdukları algı operasyonlarıyla Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışacaklar." dedi.

Ali Kemal Akan  | 29.07.2016 - Güncelleme : 29.07.2016
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışacaklar Fotoğraf AA: Ahmet Bolat

Ankara

ANKARA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, JW Marriott Otel’de düzenlenen Ekonomi Diplomasisi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, ülkenin 15 Temmuz’da, Türk siyasi tarihinin en kara ve yakın tarihinin en zor gecesini yaşadığını söyledi.

"Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışacaklar"

"Darbeyi yapan bu FETÖ'cü çete ve onların iş birlikçilerinin, ‘Yenildik’ diyerek kenara çekilmeyecekleri aşikardır.” ifadelerini kullanan Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Yılların hazırlıkları... Darbenin püskürtülmesiyle birlikte bunlardan vazgeçecek değiller. Şimdi önümüze daha çok algı operasyonları ve özellikle batı dünyasında oluşturdukları algı operasyonlarıyla Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışacaklar. Bu algı operasyonlarında da Türkiye ekonomisi üzerine yapacakları birtakım spekülasyonlar, yorumlar ve Türkiye ekonomisinin kötü gösterilmesine yönelik olarak yurt dışındaki faaliyetleri bir ayağı oluşturacak, diğer ayağı da insan haklarıyla ilgili konularda yapacakları tezviratlar oluşturacak. Dolayısıyla bizim kamu diplomasisi çevresinde 15 Temmuz sonrasındaki dönemde, iyi bir ekonomi diplomasisi oluşturmamız gerekiyor. Bununla ilgili olarak yurt içinde bütün ilgili taraflar, ekonomiyle ilgili derneklerimiz, vakıflarımız, Türk iş dünyasını yöneten kuruluşlar, bütün bunlarla iş birliği içerisinde hareket ediyoruz.”

"Geldi geçti diye bakamayız"

FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrasında kamu diplomasisi çerçevesinde yapılan faaliyetlere ilişkin bilgi veren Kurtulmuş, çok yönlü bir mücadele sürdürüldüğünü bildirdi. Kurtulmuş, "(Geldi geçti) diye bakamayız. Bir taraftan bu darbeye katılmış olan bütün unsurların devletin bütün organlarından temizlenmesi için hiçbir şekilde taviz vermeden bu mücadele sürdürülecektir. Bunu yaparken de bir kere daha altını çizerek ifade etmek isterim; ne bu darbecilere karşı merhamet göstereceğiz ne de darbecilerden olmayan insanlara karşı adaletsiz davranacağız. Dolayısıyla hukukun üstünlüğü prensipleri çerçevesinde bu süreçler yürütülecek. Akla kara çıkarılacak. Bütün bu kara unsurlar, devletten temizlenecektir.” açıklamasında bulundu.

"Bütün bunlar Türkiye’de ekonomide bir dalgalanma ortaya koydu"

Bir olağanüstü halin (OHAL) yaşandığını anımsatan Kurtulmuş, ancak bu OHAL’in millete karşı değil, devlete, devletin içerisindeki hainlere karşı bir OHAL olduğuna dikkati çekti.

Hiçbir şekilde bu OHAL’den milletin etkilenmeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“15 Temmuz ile 22 Temmuz arasında maalesef göstergeler bakımından bu darbe girişiminin de Türkiye ekonomisine önemli bir zarar verdiğini gördük. Böyle bir potansiyel taşıdığını gördük. Bir taraftan faiz oranlarının yükselmesi, Borsa İstanbul’daki düşüşler, CDS’lerdeki düşüşler... Bütün bunlar Türkiye’de ekonomide bir dalgalanma ortaya koydu. Bu kadar kuvvetli bir darbe teşebbüsü olmasına rağmen Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkisi minimaldir, marjinaldir ve çok şükür 22 Temmuz’dan itibaren de bu grafikler yukarıya doğru yükselemeye başlamıştır. Bu da Türkiye ekonomisinin yapısal olarak güçlü olduğunun göstergesidir. Türkiye’deki siyasi ve ekonomik istikrarın devam etmesi yönündeki iradenin de kuvvetli olduğunun bir göstergesidir. Ve inşallah çok kısa bir süre içerisinde önce döviz kurlarının normal seviyesine gerilemesi, faizlerin normal noktaya çekilmesi süreçleriyle birlikte ekonomi normal seyrine doğru gidecektir."

Muhabir: Ali Kemal Akan

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın