Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.38
ETH/USDT
3,553.90
BTC/USDT
70,717.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek Çin'de: "Çin'i en önemli stratejik ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz"

Başbakan Yardımcısı Şimşek, başkent Pekin'de Çin Başbakan Yardımcısı Vang ile bir araya geldi. Şimşek, "Çin'i en önemli stratejik ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz" dedi.

Tevfik Durul  | 15.12.2017 - Güncelleme : 15.12.2017
Başbakan Yardımcısı Şimşek Çin'de: "Çin'i en önemli stratejik ortaklarımızdan biri olarak görüyoruz" Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek (solda), başkent Pekin'de Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC) Yönetim Kurulu Başkanı Yi Huiman (sağda) ile bir araya geldi. Fotoğraf: AA/Tevfik Durul

Beijing

PEKİN

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Çinli mevkidaşı Vang Yang ile bir araya geldi.

Resmi ziyaret çerçevesinde Çin'de bulunan Şimşek, başkent Pekin'deki Diaoyütay Devlet Konukevi'nde Çin Başbakan Yardımcısı Vang Yang ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliği imkanlarının derinleştirilmesi vurgusu yapıldı.

Vang, iki ülke arasındaki ilişkilerin sürekli daha iyiye gitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Çin ve Türkiye arasında her alanda iş birliklerinin genişletilmesi yönünde çalışmalarda bulunmak istiyoruz." diye konuştu.

Şimşek, Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19'uncu Genel Kurulu'nun başarıyla tamamlanmasından ötürü Vang'a tebriklerini sunarken, Çin'in kalkınmasındaki başarılarının devamını diledi.

Vang'ın ÇKP Politbüro Daimi Komite üyesi olmasından duyduğu memnuniyeti de dile getiren Şimşek, "Türkiye, Çin'i en önemli stratejik ortaklarından biri olarak görüyor." ifadesini kullandı.

Diğer yandan görüşmede, iki ülkenin ortak ilgi duyduğu küresel ve bölgesel meselelere ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Mehmet Şimşek, mevkidaşı Vang Yang'ın daveti üzerine dün geldiği başkent Pekin'de, bugün Çin Merkez Bankası, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), Bank of China (BOC) ve diğer bazı finans kurumlarından yetkililerle de bir araya geldi.

Resmi temasları kapsamında Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Şimşek'in ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Yi Huiman ile yaptığı görüşmede, Türkiye ile ICBC arasındaki ilişkiler ve geleceğe ilişkin iş birliği potansiyeli ele alındı.

Türkiye'deki büyük çaplı altyapı projelerine değinen Şimşek, ICBC Türkiye'nin faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şimşek, "Panda Piyasası" olarak adlandırılan Çin'deki diğer önemli finans kurumlarından yetkililer ile de verimli toplantılar yaptıklarını belirterek, Türkiye'de bu alanda kaydedilen gelişmelere ilişkin ICBC yetkililerine bilgi verdi.

ICBC Yönetim Kurulu Başkanı Yi Huiman da ICBC olarak, Türkiye'de özellikle altyapı ve enerji alanındaki büyük çaplı projelere büyük önem verdiklerini ifade ederek, Türkiye'de kendilerine destek veren ilgili birimlere teşekkür etti. 

Çin'in en büyük devlet bankası olan ICBC, Türkiye'de 44 şube, 49 ATM, internet ve mobil şube kanallarıyla kurumsal ve yatırım bankacılığı alanlarında hizmet veriyor. Tekstilbank'ın çoğunluk hisselerini satın alarak 20 Mayıs 2015'te Türkiye'de bankacılık faaliyetlerine başlayan ICBC'nin, 43 ülke ve bölgede faaliyet gösteren 17 binden fazla şubesi bulunuyor.​

860 milyon lira sermaye yatırımına sahip olan ICBC Türkiye, iki ülke arasındaki TL-yüen karşılıklı para transferi anlaşması (Swap) çerçevesinde Türkiye'de sermaye artırımına giden ilk ve tek Çin bankası konumunda bulunuyor.

Ziyaretinin, Pekin ayağını tamamlayarak Şanghay kentine gidecek olan Şimşek'in, buradaki temaslarının ardından pazartesi günü Çin'den ayrılması bekleniyor.

Muhabir: Tevfik Durul

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın