Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,207.30
ETH/USDT
3,575.30
BTC/USDT
70,774.00
BIST 100
9,056.49
Ekonomi

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Piyasaların kafası çok karışık

Başbakan Yardımcısı Şimşek, piyasaların kafasının çok karışık olduğunu belirterek, "Fed '2018 itibarıyla faizi yaklaşık yüzde 3,25'e çıkaracağım' dedi. Fakat piyasalar 2018'de faiz yüzde 1 olur diyor" dedi.

11.02.2016 - Güncelleme : 11.02.2016
Başbakan Yardımcısı Şimşek: Piyasaların kafası çok karışık Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen 46. Olağan Genel Kuruluna katılarak, konuşma yaptı. ( Ahmet Dumanlı - Anadolu Ajansı )

İSTANBUL

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, piyasaların kafasının çok karışık olduğunu, hızlı fikir değiştirdiğini belirterek, "Bir, iki ay önce Fed piyasalara yön verdi. 'Ben 2018 itibarıyla faizi yaklaşık yüzde 3,25'e çıkaracağım' dedi. Fakat piyasalar 2018'de faiz olsa olsa yüzde 1 diyorlar. Bu kadar fark olabilir mi?" dedi.

Şimşek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) 46. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, küresel ekonominin ciddi belirsizliklerle karşı karşıya olduğunu belirterek, "Toplantıya gelirken birkaç başlığı not aldım. Bir ay öncesine göre Amerika'da resesyon riskinden bahsediliyor. Bu risk kimisine göre yüzde 30, kimisine göre yüzde 20. Faiz artışının üzerinden çok geçmedi. Çin bankaları eğer Çin'de sert bir düşüş olursa kayıplar 'subprime krizi'nin 4-5 katı olabilir, 3 yılda 7,7 trilyon dolarlık sermaye ihtiyacı doğabilir diye başlıklar var. Diğer başlık dünyanın önde gelen kargo şirketleri 'içinde yaşadığımız süreç küresel finansal krizden daha kötü' diyor" diye konuştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes'ın kendisine "Enflasyona ilişkin kaygılarımı ifade ettim" dediğini anlatan Şimşek, "Dünyada da belli yerlerde ciddi deflasyon riski var. Aslında deflasyon bizim çok da aşina olmadığımız ama enflasyona göre o kadar daha tehlikeli olan bir durum ki hayal edemezsiniz. Deflasyonist süreç enflasyona göre çok daha yıkıcı ve etkilidir. Türkiye'deki enflasyonist süreci küçümsemek için söylemiyorum, o ayrı bir konu" diye konuştu.

"Petrol fiyatlarının düşmesi nasıl haber?"

Şimşek, dünyada petrol fiyatlarının düşmesinin nasıl bir haber olduğunu sorarak, normalde süper bir haber denileceğini, tüketicilerin cebinde daha fazla harcanabilir gelir kalacağını, dünya ekonomisi için de iyi olacağını söyledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün piyasaları neden kaygılandırdığını soran Şimşek, "İyi olduğuna dair hiç görüntü var mı? Sizce merkez bankalarının para basması o ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesini sağlamaz mı? Peki ne oluyor? Yen değer kazanıyor. Halbuki parasal genişleme devam ediyor, avro son haftaları… Belki de ilk defa yani yaşam süremizce bu kadar karmaşık, nispeten belirsizliğin fazla olduğu bir dönem içerisinde yaşıyoruz. Hakikaten ciddi belirsizlikler var, jeopolitik gerginlikler var" şeklinde konuştu. 

Muhabir: Elif Ferhan Yeşilyurt

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın