Dolar
32.35
Euro
34.93
Altın
2,221.84
ETH/USDT
3,555.60
BTC/USDT
70,808.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

BES'in TEFAS'ı geliyor

Türkiye'deki tüm yatırım fonlarını tek bir elektronik platforma toplayan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun (TEFAS) bir benzerinin BES fonları için de kurulması planlanıyor.

30.05.2016 - Güncelleme : 30.05.2016
BES'in TEFAS'ı geliyor

İSTANBUL - BEKİR GÜRDAMAR / SÜMEYYE DALKILINÇ

Hem şeffaflığı ve rekabeti artırmak hem de erişimi kolaylaştırmak için Türkiye'deki tüm yatırım fonlarını tek bir elektronik platforma toplayan Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu'nun (TEFAS) bir benzerinin BES fonları için de kurulması planlanıyor.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, BES fonlarının, yatırım fonlarında olduğu gibi merkezi bir fon dağıtım platformunda işlem görmesini ve böylece katılımcıların talep ettiği tüm fonlara ulaşabilmesini sağlayacak bir projeleri olduğunu söyledi.

"Hisse ve tahvil bono getirileri piyasa getirilerinin üzerinde seyretti"

Ertaş, ancak zaman zaman fonlarla ilgili şikâyetlerin de olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Şikâyetler, fon getirilerinin beklentilerin altında, maliyetlerin ise yüksek olması üzerine yoğunlaşmakta. Bu yılbaşından itibaren ilk beş aylık verilere baktığımızda hisse ve tahvil bono getirileri piyasa getirilerinin üzerinde seyretti. 

Emeklilik fonları uzun vadeli fonlar olduğu için getirileri kısa dönemli kıyaslamak doğru olmamakta. En az üç yıl hatta beş yıllık periyotlarla getirileri değerlendirmek daha sağlıklı karar alınmasına yardımcı olacaktır. Ortalama getirinin altında kalan BES fonlarının yönetiminin, başka bir şirkete devredilmesini talep etme yetkisi de Kurulumuza tanınmış durumda, ancak piyasa aktörlerinin kendi dinamikleri içinde bu aşamaya gelmeden getirilerini arttırmasını hedefliyoruz. Gerekirse yetkimizi de kullanırız."

"Fonlarda performansa dayalı ücret uygulamasına geçilmesi planlanıyor"

Ertaş, fonlarda toplam giderlerin azaltılmasına yönelik çalışmaların yanı sıra performansa dayalı ücret uygulamasına geçilmesinin de planlandığı belirterek, "Borsa ve TSPB 'kör havuz' ile ilgili çalışmalara da devam ediyor." bilgisini verdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın