Dolar
32.34
Euro
35.20
Altın
2,160.72
ETH/USDT
3,408.50
BTC/USDT
65,922.00
BIST 100
8,718.11
Ekonomi

Borsa İstanbul halka arz edilecek

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2018 yılı içinde Borsa İstanbul'un halka arzının bitirilmesi talimatını verdiğini belirterek, "Sene sonuna kadar Borsa İstanbul'un halka arzını tamamlamak istiyoruz." dedi.

20.02.2018 - Güncelleme : 20.02.2018
Borsa İstanbul halka arz edilecek

İSTANBUL

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, düzenlediği basın toplantısında Borsa İstanbul'un halka arz sürecine ilişkin bilgi verdi.

Karadağ, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımızın, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanını kabullerinde bizim halka arz konumuz da gündeme geldi. O görüşmede Cumhurbaşkanımız halka arzın 2018 yılı içinde bitirilmesi talimatını verdiler, biz de hazırlıklarımızı buna göre somut tarihe göre netleştirdik. Yılın ikinci çeyrek finansallarıyla, sene sonuna kadar Borsa İstanbul'un halka arzını tamamlamak istiyoruz. Şu an ki hedefimiz, 2018 yılı ikinci çeyrek finansallarımızla, sene sonuna kadar Borsa İstanbul'un halka arzını tamamlamak."

"Firmaları halka arza teşvik etmeye devam edeceğiz"

Halka arz modellemesinin firmaların değerlemesi ve kaynakların etkin kullanımının firmalar için önemi hakkında değerlendirmelerde bulunan Karadağ, son dönemde örnekleri görüldüğü üzere firmaların halka arzla ilave kredi talebinden kurtulduğunu anlattı.

Karadağ, bu tür halka arzların kredi arz-talebindeki dengesizliğe pozitif etki sağladığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Bankacılık sisteminin verebileceği kredi zaten 1,5 trilyon, onu zaten zorlamış 2 trilyon bandının üzerine çıkarmış, siz ilave birkaç milyar daha kredi istediğinizde, bankalar artık tok satıcı. Çünkü kaynakları kısıtlı, zaten rahat ve esnek koşullarda verebileceği kadar sistemi fonlamış. Böyle bir sistemde küçük rakamlarla bile olsa ilave kredi talebini azaltmak, hele bir de mevcut alınan kredileri geri ödemek sistemimizi makro açıdan çok ciddi anlamda rahatlatıyor.

Biz bu sene devam edecek halka arzlarda da bu yöntemle bir kaç milyar bir kaç milyar mevcut kredi ve faiz oranlarındaki şişkinliği alabileceğimizi, kalkınmanın sürdürülebilirliğine de çok ciddi katkı yapabileceğimizi düşünüyoruz. 2018'in bu anlamda çok kötü başlamadığını düşünüyorum, iyi bir başlangıç yaptık, devamında da aynı eksende devam edeceğiz. Ölçeğini yakalamış firmaları halka arza birebir teşvik etmeye devam edeceğiz."

"Yeni yatırımcılarda yukarı yönlü bir artış var"

Şu ana dek 2018 yılında 6 halka arz gerçekleştiğini anımsatan Karadağ, bunlardan toplam 3 milyar 39 milyon lira fon sağlandığını, toplam yerli ve yabancı yatırımcı sayısının 56 bin 527 olduğunu, ilk defa bu halka arzlarla gelen yatırımcı sayısının ise 14 bin 983 olarak gerçekleştiğini aktardı.

Toplam yatırımcı sayısının yüzde 27'sine denk gelen bu rakamın önemine dikkati çeken Himmet Karadağ, yeni yatırımcılarda yukarı yönlü bir artış olduğunu bildirdi.

Muhabir: Eda Fatma Topçu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın