Ekonomi

Bu bahçeler fındık üreticilerine örnek oldu

Ordu'da fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında oluşturulan örnek bahçelerden verim alındı.

03.08.2017 - Güncelleme : 03.08.2017
Bu bahçeler fındık üreticilerine örnek oldu

ORDU

Ordu'da fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında oluşturulan örnek bahçelerden verim alındı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Fındık Tanıtım Grubu tarafından "Fındıkta Verim ve Kalite Artacak" sloganıyla 2015 yılında başlatılan "Fındık Yetiştiriciliğinde Örnek Fındık Bahçeleri Projesi" kapsamında Ordu'da da örnek fındık bahçeleri oluşturuldu.

Budama ve gübreleme ve tüm bakım işleri Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerince yapılan bahçelerden alınan verim, üreticinin yüzünü güldürdü.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Karadeniz Bölgesi'nde dekarda fındık üretiminin 80-90 kilogramlara kadar düştüğüne dikkati çekerek, "Oluşturduğumuz örnek bahçelerde ortalama 80-90 kilogram olan verimi 300 kilograma kadar çıkarmayı başardık. Açıkçası bu tabloyu görmek bizleri oldukça mutlu etmiştir." dedi. 

Yılmaz, "Örnek bahçelerdeki fındıklarda kalite oranı yüksek. Çotanaklarda boş fındıklar az, tanelerin irilikleri birbirine yakın. Çürük oranı düşük. Bunları, örnek bahçelerin hemen yanı başlarında adeta el değmeden duran fındık dallarındakilerle mukayese ettiğimizde belirgin olarak farkı görebiliyoruz." diye konuştu.

Projeyi öncelikle tüm ilçelere yayacaklarını, ardından tüm üreticilere bu bahçelerin örnek olması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade ederek, fındıkta verim ve kaliteyi artırmak için ellerinden geleni yaptıklarını, aynı hassasiyeti tüm üreticilerden beklediklerini kaydetti.

Muhabir: Hayati Akçay

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.