DEİK Başkanı Vardan: Dövize endeksli sözleşmeler durdurulmalı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Vardan, Türk lirasını ve güçlendirilmesi çabalarını desteklediklerini söyledi.

TORONTO

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türk lirasını ve güçlendirilmesi çabalarını desteklediklerini söyledi.

Kanada Türkiye İş Konseyi yıllık toplantısı için Toronto’da bulunan DEİK Başkanı, temaslarının ardından AA’ya değerlendirmelerde bulundu. Yaşanan gelişmelere dünya genelinde bakmak gerektiğine işaret eden Vardan, ‘’Türkiye hedefleri olan bir ülke. 2023, 2053, 2071 hedeflerimiz var. Bu çerçevede düşündüğümüz zaman Türkiye, dünyanın en büyük ekonomilerinin içerisinde üst sıralara çıkmaya çalışıyor. Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yer almak istiyor. Bunu yapabilmek için de ülkelerin hepsi ile iç içesiniz’’ dedi.

"Aşırı sağ ve koruyuculuk baskın"

Bugün dünyanın hemen her tarafında daha önce hiç düşünmediğimiz farklı gelişmelere şahit olunduğunu anlatan DEİK Başkanı Vardan şöyle konuştu:

‘’Aşırı sağcı ve aşırı koruyucu politikaların, ülkelerin yönetimlerini ele aldıklarını ve daha baskın olduklarını görüyoruz. Bu çerçevede düşündüğümüzde en son Amerika’da bile Trump’ın seçilmiş olması, aslında çok farklı bir gelişmeyi dünyanın geneline yayıyor. Biz de dünyanın önemli bir ülkesi olarak, bu gelişmelerden, gelişmenin şekline bağlı olarak olumlu veya olumsuz etkileniyoruz. Türkiye’deki en son ekonomik gelişmeleri de, bu çerçevede değerlendirmemiz gerekiyor. Sonuç olarak TL’de, bu son gelişmelerle aşırı bir değer kaybı söz konusu oldu. Bunun bir çok sebebi olabilir ama biz dış etkenlerin burada çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak iç etkenlerin varlığı da hepimizce malum.’’

"Kendi paramızı kullanmalıyız"

Vardan,"Cumhurbaşkanımızın halkımıza önemli bir daveti vardı. Hem dolar bozdurulması hem de bundan sonra yapılacak işlemlerin yabancı para birimleri ile değil, Türk parasıyla yapılması hususunda. Ayrıca çevre ülkelerle yapılacak ticaretin, başta Rusya, Çin ve İran olmak üzere, kendi para birimleri ile yapılması hususu.. Biz de DEİK olarak bütün bunları destekliyoruz. Şahsen ben Ömer Cihad Vardan olarak son 8-9 yıldır özellikle bulunduğum kurumlarda yabancı ülkelerle ticaretimizde kendi para birimimizi kullanmamız gerektiğini bildirmiştim. Bu tabi şu an en yüksek tonda dile getirilmiş vaziyette. Bu çerçevede ben de bu olayı destekliyorum’’ şeklinde konuştu.

DEİK Başkanı Vardan, ‘’Türkiye’de birçok sözleşme ve alım yapıyorsunuz. Bunların hepsi ne hikmetse dövize endeksli. Bunların artık bir şekilde durdurulması lazım’’ dedi.

Vardan, ‘’DEİK olarak yaptığımız anlaşmaların çoğunda ben bu konuya hakikaten ifrit olurdum. Sonuç olarak bu olay vesile oldu. Biz inşallah bu kampanyayı en yüksek ölçüde destekleyenlerden olacağız. Yapılacak anlaşmaları, yapılacak olan ne varsa, hangi çalışmalar varsa bunların hepsini Türk Lirası, milli paramız cinsinden yapılmasını çok değerli ve önemli buluyorum. İnşallah hepimiz destekleyeceğiz. Birçok alanda bir olduğumuzda neler başarabildiğimizi gösterdik. Bu konuda da birlik olursak,ekonomik olarak şu an yaşadığımız sorunları yaşamıyor olacağız’’ diye konuştu.

"İşler yolunda"

DEİK olarak 15 Temmuz’dan sonra Türkiye’de işlerin yolunda gittiğini ve normal yürüdüğünü herkese anlatmak için 60’ı aşkın ülkeye gittiklerini kaydeden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, ‘’Kanada da bunlara eklenmiş oldu. Geldik, muhataplarımıza Türkiye’de işlerin normal bir şekilde yürüdüğünü iş dünyası ağzından anlatmaya gayret ettik. Biz Türkiye olarak Kanada’yı, Kanada da Türkiye’yi pek iyi tanımıyor. Fakat aramızda bir şekilde işe başlamış olan firmaların hemen hepsi bu ilişkiden son derece memnunlar. Bir de şu husus var; Amerika ile bizim ticaret açığımız oldukça fazla. Bir şekilde oraya gitmeyi, gitmenin yollarını bilmiyoruz. Bunun çok daha rahat bir şekilde Kanada üzerinden yapılabileceğine inanıyoruz. Toronto’daki toplantı, bunun nasıl olacağının önemli bir göstergesi oldu.’’ dedi.

Muhabir: Seyit Aydoğan