Dolar
32.34
Euro
35.16
Altın
2,161.43
ETH/USDT
3,412.40
BTC/USDT
65,800.00
BIST 100
8,718.11
Ekonomi

Denizli'den akülü ve güneş enerjili tramvay ihracatı

Denizli'de sanayi sitesinde ürettiği, elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan tramvayları 13 ülkeye ihraç eden şirketin sahibi Öztürk, "Geçen yıl akülü tramvay ve diğer ürünler olmak üzere 150 bin dolar ihracat yaptık. Hedefimiz 3'e katlamak." dedi.

19.10.2017 - Güncelleme : 19.10.2017
Denizli'den akülü ve güneş enerjili tramvay ihracatı Fotoğraf: AA/Sebahatdin Zeyrek

DENİZLİ

Denizli'de bir elektrik teknisyeninin sanayi sitesinde kurduğu şirket, ürettiği, elektrik ve güneş enerjisiyle çalışan tramvayları 13 ülkeye ihraç ediyor.

Merkezefendi ilçesindeki bir sanayi sitesinde faaliyet gösteren firmanın sahibi Tahir Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1986'dan bu yana elektrik sistemleri üzerinde çalıştığını, daha önce de elektrikli otobüs geliştirdiklerini belirtti.

Son dönemde site ve park gibi kapalı devre sistemler için elektrikli tramvay üretimine ağırlık verdiğini anlatan Öztürk, akülü ürettikleri tramvayları ABD, İngiltere, Arnavutluk başta olmak üzere 13 ülkeye ihraç ettiklerini ifade etti.

"Geçen yıl akülü tren ve diğer ürünler olmak üzere 150 bin dolar ihracat yaptık. Hedefimiz 3'e katlamak" diyen Öztürk, son olarak Düzce'de İstanbul Caddesi üzerinde çalıştırılmak üzere bir sipariş aldıklarını ifade etti.

Yerli malzemeler kullanarak 3 aylık sürede yaklaşık 400 bin lira maliyetle ürettikleri nostaljik tramvayın 21 yolcu kapasitesine sahip olduğunu anlatan Öztürk, tramvayın, enerjisinin yüzde 15'ini üzerindeki paneller sayesinde güneşten elde ettiğini belirtti.

Aküyle çalışan tramvayın yedek olarak bir dizel motora da sahip olduğunu kaydeden Öztürk, Türkiye'de bu özelliklere sahip bir tramvayın bulunmadığını, beğenilmesi halinde bu alana ağırlık vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Muhabir: Sebahatdin Zeyrek

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.