Ekonomi

'Düşük faizler uzun süre devam edecek'

ECB Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Ekonomisti Praet, "Avro Bölgesinde çok düşük faiz oranları muhtemelen uzun bir süre için geçerli olacak." dedi.

04.10.2016 - Güncelleme : 04.10.2016
'Düşük faizler uzun süre devam edecek'

FRANKFURT

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Ekonomisti Peter Praet, Avro Bölgesinde çok düşük faiz oranlarının uzun bir süre devam edeceğini bildirdi.

Praet, İspanya'nın başkenti Madrid’de yaptığı ve ECB sitesinde yayımlanan konuşmasında ECB’nin politikalarına ve son dönemde aldığı tedbirlere değindi.

Dirençli bir bankacılık sisteminin uygulanan para politikasının konjonktürel dalgalanmalara tepki olması ve ekonomik performansı desteklemesi açısından düzgün transferinin çok önemli olduğunu vurgulayan Praet, krizin başından bu yana Avro Bölgesi bankalarının mali direnci artırmak için önemli ilerlemeler kaydettiğini dile getirdi.

Praet bankaların karlılığındaki düşüşe dikkati çekerek, "Aynı zamanda, bankacılık sektörünün karlılığındaki mevcut düşüş devam ederse yeni keşfedilen direnç baskı altında kalacak." uyarısında bulundu.

ECB'nin enflasyon hedefine ulaşana dek gevşek para politikası duruşunu koruyacağını belirten Praet, çok düşük faiz oranlarının muhtemelen uzun bir süre için geçerli olacağını kaydetti. 

"Birçok faktör bankaların karlılığını azaltıyor" 

"Banka karlılığının bu aşamada bizim aldığımız tedbirlerden muzdarip olduğu konusunda güçlü kanıtlar görmüyoruz." diyen Praet, düşük faiz ortamı ne kadar uzun sürerse, bankaların karlılığındaki zorlukların da o kadar büyük olacağını ifade etti.

Praet, aynı zamanda, eski ve yapısal sorunlarla ilgili diğer birçok faktörün bankaların karlılığını aşağı çektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bu nedenle Avro Bölgesi bankacılık sisteminde kalıcı bir düzenleme, para politikası alanının dışında bazı yeni çabaları gerekli kılıyor. Bunların arasında en önemlileri, bankacılık birliğinin hızlı ve sıkı kurallara bağlı olarak tamamlanması ve bankacılık sektöründe daha fazla maliyet etkinliği için ek ayarlamalar ve yeni düzenlemeler ile makro ekonomik ortamda geçerli kalabilecek iş modelleridir."

Muhabir: Abdulselam Durdak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.