Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,233.00
BIST 100
9,079.97
Ekonomi

ECB Başkanı Draghi: Negatif faiz oranlarının karlılığı zayıflattığına dair kanıt çok az

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi, Avro Bölgesi’ndeki negatif faiz oranlarının bankaların karlılığını zayıflattığına dair çok az kanıt gördüklerini söyledi.

07.11.2017 - Güncelleme : 07.11.2017
ECB Başkanı Draghi: Negatif faiz oranlarının karlılığı zayıflattığına dair kanıt çok az

FRANKFURT

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, ECB tarafından Frankfurt’ta düzenlenen 2. Bankacılık Denetleme Forumu’nun açılış konuşmasını yaptı.

Avrupa bankacılık denetiminin iki ana hedefi olduğunu dile getiren Draghi, bunların, zorlu ve ileriye dönük denetim sayesinde bankaya özgü riskleri ve aynı yüksek standartları Avro Bölgesi'nin tamamına uygulayarak bankacılık sektöründeki ülkeye özgü riskleri azaltmak olduğunu dile getirdi.

"Avrupa bankacılık denetimi daha güçlü bankacılık sektörü inşa etti"

Avrupa Bankacılık denetiminin üç yıldır faaliyet gösterdiğini belirten Draghi, “Şimdi, üç yıl geçti, açık olan bir şey var Avrupa bankacılık denetimi, daha güçlü ve daha esnek bir bankacılık sektörü inşa etmeye vesile olmuştur. Bir bankanın bulunduğu ülkede kredi riskinin nasıl algılanacağı konusunda daha az önemli bir faktör haline geldi.” ifadelerini kullandı.

Draghi, bu iki başarının bankanın para politikası için de önemli bir tamamlayıcı olduğuna ve bankaların, Avro Bölgesi'ndeki finansal aracılığın ana kanalı olduğuna dikkati çekti.

Avro Bölgesi genelinde belirli zayıf yönlerin de şimdi bütün halinde ele alındığını anlatan Draghi, “Burada halihazırdaki en önemli konu, takipteki kredilerdir. Hepimiz, kalıcı olarak yüksek seviyedeki takipteki kredilerin bankaların yapısına ve kredi büyümesine yapabilecekleri zararları biliyoruz.” dedi.

Negatif faizler

Draghi, birçok bankanın, kötü kredilerin sermayeye ve karşılıklara oranının yüksek kalmaya devam etmesi nedeniyle büyük kredileri absorbe etme yeteneğinden yoksun olduğunu belirterek, “Bu nedenle, bankalar, denetçiler, düzenleyiciler ve ulusal yetkililerle öncelikle takipteki kredilerin etkin bir şekilde yönetilebileceği bir ortam oluşturarak, bu sorunu düzenli bir şekilde ele almak için ortak bir çaba göstermeliyiz.” diye konuştu.

Faiz oranlarına da değinen Draghi, çok endişe oluşturan negatif faiz oranlarının bankaların karlılığını zayıflattığı konusunda çok az kanıt gördülerini dile getirdi.


Muhabir: Abdulselam Durdak

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.