Dolar
32.37
Euro
35.00
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,554.90
BTC/USDT
70,090.00
BIST 100
9,101.50
Ekonomi

Enerjide tasarrufun anahtarı yerli teknoloji

DEİK Enerji İş Konseyi Başkanı Özden,"Teknolojik yatırımlar yapılarak elektrik üretimi için gerekli araç gereç yurt içinde üretilirse, yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz elektriğin maliyeti yüzde 50'ye yakın azalır." dedi.

25.09.2016 - Güncelleme : 25.09.2016
Enerjide tasarrufun anahtarı yerli teknoloji

İSTANBUL - ZEYNEP DUYAR CANLI

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Enerji İş Konseyi Başkanı Süreyya Yücel Özden, enerji alanında yerli teknoloji kullanılması gerektiğini belirterek, "Teknolojik yatırımlar yapılarak elektrik üretimi için gerekli araç gereç yurt içinde üretilirse, yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz elektriğin maliyeti vatandaş açısından yaklaşık yüzde 50'ye yakın azalır. Böylece cari açıkta yüzde 15-20 tasarruf sağlanabilir" dedi.

Enerji sektöründe yerlileşme çalışmalarını AA muhabirine değerlendiren Özden, enerji güveliğinin Türkiye'nin ekonomik gelişiminde önemli rolü olduğunu söyledi.

Son yıllarda enerji talebinde düşüş yaşanmasına karşın, gelecekte ihtiyacın yeniden artacağını belirten Özden, "Hem arz güvenliği hem de enerjiye olan talep artışı düşünüldüğünde Türkiye, enerji sektöründe yüksek oranda yatırım yapılması gereken bir ülke." diye konuştu.

Özden, makroekonomik açıdan bakıldığında Türkiye'nin bütçesinde enerji ithalatının önemli bir yekun oluşturduğunu vurgulayarak, "Enerji sektörü, cari açığımız açısından çok önemlidir. Türkiye, enerji sektöründe yaklaşık yüzde 70'ler civarında dışa bağımlı olduğu için yenilenebilir enerji konusuna gereken ağırlığı vermelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Yerli, temiz ve yenilenebilir kaynaklara gerekli özenin gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Özden, enerji kaynaklarını elektriğe çevirmekte kullanılacak ekipmanların yurt dışından temin edilmesinin dışa bağımlılığı artıracağını belirtti.

Bu kapsamda temiz enerji kaynaklarından yararlanmayı sağlayacak makine ve teçhizatın yurt içinde üretilmesi gerektiğini anlatan Özden, şöyle devam etti:

"Teknolojik yatırımlar yapılarak elektrik üretimi için gerekli araç gereç yurt içinde üretilirse, yenilenebilir kaynaklardan elde ettiğimiz elektriğin maliyeti vatandaş açısından yaklaşık yüzde 50'ye yakın azalır. Böylece cari açıkta yaklaşık yüzde 15-20 tasarruf sağlanabilir. Yeni yapılacak nükleer enerji santralleri dahil, bazı projelerin inşaatını üstlenmek isteyen Türk müteahhitlerimiz var. Ben, Türk inşaat sektörünün bunu yapacak güçte olduğuna inanıyorum."

"Enerji ithalatı 30 milyar dolara indi"

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Murat Yülek de enerji arz güvenliği konusunun Türkiye için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Yülek, Türkiye'deki yüksek cari açığın önemli kısmının enerji ithalatından kaynaklandığını belirterek, "Petrol fiyatları 100 dolar civarındayken cari açığın 60 milyar doları buradan geliyordu. Şimdi ise petrol fiyatlarının düşmesiyle bu rakam 30 milyar dolara indi." diye konuştu.

Enerji ithalatı ne kadar düşerse cari açığın o kadar azalacağına dikkati çeken Yülek, ülke açısından enerjide yurt dışına bağımlılığın siyasi olarak da çok büyük risk olduğunu söyledi.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında son derece şanslı olduğunu belirten Yülek, şunları kaydetti:

"Ülkemizin yenilenebilir enerjiye ağırlık vermesi lazım. Petrol bir gün nasılsa bitecek. Ülkeler artık yenilenebilir ve temiz enerji yönüne doğru ilerliyor. Almanya gibi petrole ve fosil yakıtlara bağımlı olan ülkeler, ithalat yapmamak için rüzgara ve güneşe yatırım yapıyor. Ancak güneşten elektrik elde edilirken bunu kendi teknolojimizle yapmalıyız. Eğer teknolojiler bizde olursa, yatırımların geri dönüşlerini hızlandıran bir üke olabiliriz. Türkiye'nin gitmesi gereken yol tamamen yenilenebilir enerji tarafını yükseltmek olmalı."

Yülek, nükleer enerji konusunun da son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın, bu alanda "çok kararlı" olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.