Ekonomi

Fed Başkanı Yellen: ABD'deki finansal şartlar büyümeyi daha az destekliyor

Fed Başkanı Yellen, “ABD’deki finansal şartlar, büyümeyi daha az destekler hale geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik faaliyetleri ve iş gücü piyasasını baskılayabilir” dedi.

10.02.2016 - Güncelleme : 11.02.2016
Fed Başkanı Yellen: ABD'deki finansal şartlar büyümeyi daha az destekliyor

WASHINGTON

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, “ABD’deki finansal şartlar, son dönemde varlık fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşler, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetiyle büyümeyi daha az destekler hale geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik faaliyetleri ve iş gücü piyasasını baskılayabilir.” dedi.

Yellen’ın ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı sunumun metni yayınlandı.

ABD ekonomisinin genel durumu ve uygulanan para politikasına ilişkin bilgilerin yer aldığı metinde, Yellen’ın geçen temmuz ayında yaptığı bir önceki sunumdan bu yana tam istihdam doğrultusunda ilerleme sağlandığı belirtildi.

Yellen, hazırladığı sunumda işsizlik oranının ocak ayında yüzde 4,9’a gerilediği ve bunun birçok Fed yetkilisi tarafından normal seviye olarak kabul edildiğini aktardı.

Metinde iş gücü piyasasındaki güçlenmenin ılımlı ekonomik büyümeye eşlik ettiğini anlatan Yellen, ABD’nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYH) geçen yıl yüzde 1,75 civarında artış gösterdiğini bildirdi.

“Finansal şartlar büyümeyi desteklemiyor”

Yellen’ın ayrıca zayıf küresel büyüme ve güçlenen doların ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirttiği metinde şu değerlendirmelere yer verildi:

“ABD’deki finansal şartlar, son dönemde varlık fiyatlarında yaşanan büyük çaplı düşüşler, güçlenen dolar ve artan borçlanma maliyetiyle büyümeyi daha az destekler hale geldi. Bu gelişmeler kalıcı olursa ekonomik faaliyetleri ve iş gücü piyasasını baskılayabilir.”

Bununla birlikte, artan istihdam ve ücretlerin reel gelirleri yukarı çekerek tüketici harcamalarını destekleyeceğini öngören Yellen, küresel büyümenin de yurt dışında uygulanan genişleyici para politikaları sayesinde zamanla yükseleceğini kaydetti.

"Fed faiz artışını yavaşlatabilir"

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, finansal ve uluslararası gelişmelerin Fed’in faiz artışını yavaşlatabileceğini ancak şimdiye kadar para politikasında kayda değer değişikliğe sebep olacak derecede kötüleşme yaşanmadığını belirtti.

Yellen, ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesinde ülke ekonomisine ve para politikasını ilişkin bilgiler verdi ve Kongre üyelerinin sorularını yanıtladı.

Yaklaşık 3 saatlik oturumda son dönemdeki finansal dalgalanmalar ve uluslararası gelişmelerin ABD ekonomisini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Yellen, "Eğer ekonomi hayal kırıklığı yaratırsa, faiz artışında daha yavaş bir yol izlenebilir" dedi.

"Krize neden olanlar yargılanmalı"

Yellen’e 2008’deki finansal krize yolan açan hiçbir yetkilinin hapse girmemiş olmasının ahlaki zafiyet (moral hazard) yarattığı görüşüne katılıp katılmadığını sordu. 

Fed Başkanı Yellen, temsilciyle hemfikir olduğunu belirterek, “Görevini kötüye kullanan bireylerin gerekli cezaları çekmesi gerektiğine katılıyorum. Ancak bu bizim değil, Adalet Bakanlığının görev alanına giriyor” dedi. 

"Yeni bir sinyal çıkmadı"

Yellen'in Kongre sunumunu AA muhabirine değerlendiren High Frequency Economics'in Başekonomisti Jim O'Sullivan, Fed Başkanı'nın kademeli faiz artış senaryosundan vazgeçmemek için dengeli bir sunum yapmaya çalıştığını söyledi. 

O'Sullivan, "Yellen, küresel ekonomik ve finansal gelişmelere yönelik endişelerini aktarmak ile ülkede devam eden ekonomik iyileşme ve kademeli faiz artış senaryosundan vazgeçmemek arasında bir denge tutturmaya çalıştı. Bunun sonucunda, sunumdan, yeni bir sıkılaştırma adımının yakında atılamayacağına işaret eden aşağı yönlü riskler olmasına karşın, mart ayındaki FOMC toplantısına yönelik yeni bir sinyal çıkmadı" diye konuştu. 

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.