Ekonomi

Fed faiz oranını değiştirmedi

ABD Merkez Bankası, politika faiz oranını sabit tutma kararı aldı.

27.07.2016 - Güncelleme : 28.07.2016
Fed faiz oranını değiştirmedi

NEW YORK

ABD Merkez Bankası (Fed) politika faizini sabit tuttu.

Fed’in para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük temmuz ayı toplantısı sona erdi.

Toplantının ardından yayınlanan karar metninde, FOMC üyelerinin gösterge faiz oranını yüzde 0,25-0,50 aralığında sabit tutma kararını 1'e karşı 9 oyla aldığı, Kansas City Fed Başkanı Esther George'un bir önceki toplantıda olduğu gibi muhalif tarafta yer aldığı belirtildi.

Fed'in karar metninde, "FOMC’nin haziran toplantısından bu yana alınan veriler, iş gücü piyasasındaki iyileşmeye ve ekonomik faaliyetlerdeki genişlemeye işaret ediyor. Haziran'daki iş gücü artışı Mayıs'taki zayıf yükselişe göre çok güçlüydü." değerlendirmesine yer verildi.

Eylül'de faiz artışı gelebilir

Fed'in karar metninde, "Ekonomik görünüme yönelik kısa vadeli risklerin azaldığı" ifadesine yer verilmesi, bazı uzmanlar tarafından "bankanın eylülde faiz artışına gidebileceği"nin işareti olarak yorumlandı.

FOMC'nin bir sonraki toplantısı, 20-21 Eylül tarihlerinde yapılacak. Eylül toplantısı, Fed Başkanı Janet Yellen'in kararların açıklanmasını takiben basın konferansı düzenleyecek olması nedeniyle önem taşıyor. Ekonomistler, eylüle kadar gelecek verilerin, enflasyonda istenilen iyileşmeyi yansıtması ve yeni bir finansal dalgalanma yaşanmaması durumunda, Fed'in bu toplantıda yeniden faiz artışına gidilebileceğini öngörüyor.

Piyasalar, FOMC kararını fiyatlıyor

Fed kararı öncesi New York borsasında satış ağırlıklı seyreden Dow Jones ve Standard and Poor's endeksleri, toplantının karar metnini takiben kayıplarını geri aldı ve yükselişe geçti. Nasdaq Teknoloji Endeksi de şu sıralar yüzde 0,8 değer artışıyla işlem görüyor.

Diğer taraftan, karar öncesinde 0,9093 seviyesinde seyreden dolar/avro paritesi, metnin yayınlanmasının ardından 0,7560'a kadar geriledi. Dolar/TL paritesi de karar öncesi 3,0385 seviyesindeyken, karar sonrasında 3,0160 düzeyine indi.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, karar sonrasında 43,91 dolardan 44,12 dolara, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 41,88 'ten 42,17 dolara yükseldi.


Muhabir: Övünç Kutlu

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.