Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,213.31
ETH/USDT
3,570.70
BTC/USDT
70,489.00
BIST 100
9,047.28
Ekonomi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Polonya ile ticaret hacmimiz 5,8 milyar dolara ulaştı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye ve Polonya'nın her zaman dayanışma içinde olduğunu belirterek, 2016 yılında ticaret hacmimizin 5,8 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Ayşenur Sağlam  | 09.03.2017 - Güncelleme : 09.03.2017
Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci: Polonya ile ticaret hacmimiz 5,8 milyar dolara ulaştı

Ankara

ANKARA

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye ve Polonya'nın her zaman dayanışma içinde olduğunu belirterek, "2015 yılında 5,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacmimiz, 2016'da 5,8 milyar dolara ulaştı." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tüfenkci, Polonya Büyükelçisi Maciej Lang'ı makamında kabul etti.

Tüfenkci, buradaki konuşmasında, Türkiye ve Polonya'nın her zaman dayanışma içinde bulunan iki devlet olduğunu, dış ticaretin etkili ve sorunsuz şekilde devam ettiğini bildirdi.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çalışmalarının tamamlanmasıyla Polonya ile ticaretin daha da gelişeceğine dikkati çeken Tüfenkci, "2000 yılından sonra iki ülke arasındaki ticaret hacmi düzenli olarak arttı. 2015 yılında 5,3 milyar dolar düzeyinde gerçekleşen ticaret hacmimiz 2016 yılında 5,8 milyar dolara ulaşmıştır. İş birliklerimizle bu rakamın çok daha yukarılara taşınmasını istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Millet tarihte görülmemiş bir sivil direniş ortaya koydu"

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine de değinen Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde sapkın bir inanışa sahip FETÖ tarafından yönetilen gizli bir grup darbe girişiminde bulunmuştur. Hain bir komplodan fazlası olan bu girişim, demokratik yollarla seçilmiş hükümeti, Cumhurbaşkanı'nı ve Türkiye'deki anayasal düzeni devirmeyi hedefleyen bir terör hareketi olmuştur. Terör hareketini, Türk milleti tankların önüne durarak önledi. Millet tarihte görülmemiş bir sivil direniş ortaya koymuştur. Türk halkının sergilediği sivil direniş, demokrasiyi, milli iradeyi ve kendi iradesiyle seçilmiş hükümeti, hukuku kurtarmıştır."

"Türkiye, Polonya'nın işgalini hiçbir zaman tanımadı"

Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Lang ise Türkiye ve Polonya’nın 600 yılı aşkın geçmişe sahip olduğuna işaret ederek, yabancı hakimiyetini kabul etmeyen Polonyalılar için Türkiye'nin ev olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2002-2011 arasında 6 kat arttığını kaydeden Lang, "Dünya ekonomisindeki kriz durumlarına rağmen istikrarlı bir büyümemiz var. Bu nedenle Bakanlığınızla iyi bir iş birliği bizim için çok önemli." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Lang, 15 Temmuz'un sivil toplumun başarı testi olduğunun altını çizerek, "Binlerce insanın üzerinden tanklar geçerken yolları nasıl kapattığını gördüm. Silahsız insanlar, demokrasiyi savunma idealiyle sokaklara çıkmıştı. Trajik boyutunu bir kenara koymak kaydıyla, halkın silahlı bir kuvvete karşı sivil inisiyatifle başarı kazanmış olması, hem Türkiye hem de dünya tarihinde yerini alacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, Polonya'nın işgalini ve parçalanmasını hiçbir zaman tanımadığına ve bağımsızlık için savaşan Polonyalılara her zaman yardım ettiğine dikkati çeken Lang, bu geleneğin her iki ülkeyi birbirine bağladığını sözlerine ekledi.

Muhabir: Ayşenur Sağlam

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.