Dolar
32.33
Euro
34.87
Altın
2,213.06
ETH/USDT
3,588.80
BTC/USDT
70,771.00
BIST 100
9,039.40
Ekonomi

İş dünyası müfredatın 'yenilikçi' karakterinden memnun

Milli Eğitim Bakanlığınca, bir yıldır hazırlıkları süren tüm öğretim kademelerindeki 51 zorunlu derse ait yeni müfredat taslak programı kamuoyunun görüşüne sunuldu.

24.01.2017 - Güncelleme : 24.01.2017
İş dünyası müfredatın 'yenilikçi' karakterinden memnun

İSTANBUL  - MUSAB TURAN

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), bir yıldır hazırlıkları süren tüm öğretim kademelerindeki 51 zorunlu derse ait yeni müfredat taslak programı kamuoyunun görüşüne sunuldu.

İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, analitik düşünme becerisini merkeze koyan yeni nesil müfredatın kamuoyu görüşüne açılmasını Türkiye'nin geleceği için "umut verici" bulurken, "yenilikçi" karakterinden de memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların küçük yaşta Ar-Ge ve inovasyon gibi kavramlarla tanışmasının, analitik düşünce yeteneği kazanmasının ülkenin geleceği adına önemine işaret etti.

Türkiye'nin eğitim sistemini tekrar tekrar düzeltme şansı bulunmadığını anımsatan Büyükekşi, "Kamuoyunun görüşüne açılan yenilikçi müfredat başta eğitimcilerimiz olmak üzere, veliler ve nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyan iş dünyamız tarafından, kamuoyunun tüm kesimlerince incelenmeli. Yapıcı öneriler paylaşılmalıdır. Burada ne gibi eksikler var, hangi alanlarda daha çok iyileştirme yapılabilir, öneri ve eleştiriler 10 Şubat'a kadar bildirilebilecek. Türkiye olarak hep beraber bir tren inşa ediyoruz. Bunun hızlı tren mi, yüksek hızlı tren mi olduğuna karar verme döneminden geçiyoruz. Bilinmelidir ki bu tren kalktığında hep beraber binip yola çıkacağız, geleceğe, gelişen ekonomilerle aradaki açığı kapatmaya doğru yola çıkacağız." çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığının bu doğrultuda çok önemli bir adım atarak ilk ve ortaokul müfredatlarında değişikliğe gitmesini sevinçle karşıladıklarını belirten Büyükekşi, "Çocuklarımızın üçüncü sınıfta tanıştığı fen bilimleri dersine yapılan değişiklikler, yenilikçi, araştıran ve sorgulayan bir neslin yetişmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle fen ve mühendislik uygulamaları başlığı altında çocuklarımızın ürün tasarlamalarının teşvik edilmesi son derece önemli." değerlendirmesini yaptı. 

"Yaratıcı iş gücüne olan ihtiyacımız giderek artıyor"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da dünya ekonomisinde yetişmiş insan kaynağının rekabetin belirleyici unsuru olduğunu hatırlattı.

Sorgulayan, yeni fikirler üreten ve kendi sınırlarını zorlayan öğrenci modelinin ülkenin geleceği adına umut verici olduğunu aktaran Bahçıvan, şöyle konuştu:

"İnovasyonu yaşam biçimi haline getiren insanlar refahımızın geleceğinde belirleyici rol oynayacaktır. Milli Eğitim Bakanlığının kamuoyunun görüşüne sunduğu ilkokul ve ortaokul fen bilimleri müfredat taslağında bilim, buluş ve inovasyonu önceliklendiren yaklaşımı bu bakımdan önem taşıyor. Türkiye geleceğe tüketimden değil, üretimden itibar kazanan bir gençlikle yürüyebilir. Bunun için üretim odaklı bir ekonominin yanında bunun bir taşıyıcı kolonu olarak üretim odaklı bir eğitim sistemine de sahip olmamız gerekiyor.

Gençlerin üretmeyi, keşfetmeyi ve yenilik peşinde koşmayı benimsemesini sağlayabilirsek inanıyorum ki arzuladığımız ve ihtiyacımız olan ekonomik ve toplumsal sıçramayı gerçekleştirebiliriz. Sanayiciler olarak üretken ve yaratıcı iş gücüne olan ihtiyacımız giderek artıyor. Bu yüzden eğitim sistemimizde üretimi ve yenilikçiliği öne alan bir anlayışa destek veriyoruz."

"Öncelikle kendi fikirlerimize güvenmeliyiz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Halim Aydın, yeni açıklanan müfredatın girişimci ve mucit yetiştirmede kısa ve orta vadede iş dünyasına kalite ve katma değer kazandıracak önemli program ve enstrümanlar içerdiğine inandığını belirtti.

"Eğer biz Sanayi 4.0 dan dan bir-iki adım ötesini düşünüp, bugün yaşanan "orta gelir tuzağı" benzeri engellere takılmadan, dünyanın en iyi 10 ekonomisine girmek istiyorsak öncelikle kendi varlığımıza, fikirlerimize, hayal gücümüze, yaratıcılığımıza ve insanımıza güvenmeliyiz." diyen Aydın, şunları kaydetti:

"Teknolojik dönüşümü hakkıyla yapabileceğimize inanmalıyız. Bu bağlamda yeni müfredata girişimci ruha sahip ve yaşam boyu öğrenen bireyler yetiştirmek hedefinin konulmasını isabetli bir karar olarak nitelendiriyorum.

Bunun yanında, öğrencilerin yetenek ve eğilimlerinin belirlenmesinde pratik rehberlik eğitiminin zenginleştirilmesi gerektiğini, bireylerin fıtraten yetenekli ve eğilimli oldukları alanlarda öğrenimlerini sağlayacak yönlendirmenin yapılacağı bir rehberlik kurumunun oluşturması, bu müfredatın daha verimli sonuçlar vereceğini, daha mutlu, başarılı ve yararlı bireyler yetiştireceğini düşünmekteyim.

Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırmaya göre, dünya genelinde 229 Unicorn şirket olduğu belirlenmiş. Ne yazık ki bunların hiçbiri ülkemizden değil. İnşallah tazelenen müfredatın girişimci ruhu destekleyen yapısıyla, ülkemizde Unicorn şirketler kuracak mühendisler yetişecek"

Müfredat çalışmalarına 20 Şubat'ta son şekli verilecek

Yeni müfredat için, "http://mufredat.meb.gov.tr" internet sitesi üzerinden öğretmenlerden velilere, öğrencilerden uzmanlara kadar herkes, yeni taslak ders programlarını inceleyerek öneri, şikayet ve eleştiride bulunabilecek. Görüş bildirmek isteyenler adını, soyadını ve mail adresini vermek zorunda olmayacak. Yapılacak öneriler incelenerek, müfredat çalışmalarına 20 Şubat'ta son şekli verilecek ve daha sonra kitap yazımları başlayacak.
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.