Dolar
32.39
Euro
35.06
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,532.40
BTC/USDT
70,102.00
BIST 100
9,117.40
Ekonomi

Kalkınma Bakanı Yılmaz: Terör mağduru esnafa ait 345 milyon lira kredi bakiyesi bulunmaktadır

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari'de terör olayları nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların kredi borçlarının bir yıl erteleneceğini anımsatarak "Söz konusu dört ilde 8 bini aşkın esnafımıza ait 345 milyon lira civarında kredi bakiyesi bulunmaktadır." dedi.

16.05.2016 - Güncelleme : 16.05.2016
Kalkınma Bakanı Yılmaz: Terör mağduru esnafa ait  345 milyon lira kredi bakiyesi bulunmaktadır

ANKARA

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yazılı açıklamasında, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Hakkari'de terör olayları nedeniyle zarar gören esnaf ve sanatkarların, Halk Bankası tarafından kullandırılan düşük faizli kredilerden doğan borçlarının bir yıl ertelenmesine yönelik kararın Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı. 

Karar kapsamındaki esnaf ve sanatkarın, terör olaylarından zarar görüldüğüne dair resmi yazı ile bankaya müracaatta bulunmaları durumunda kredi borçlarının erteleneceğini bildiren Yılmaz, müracaatların 31 Aralık'a kadar yapılması gerektiğini ifade etti.

Başvuru süresi içinde, daha önce düşük faizli kredi çekmiş ve bu kararla borcu ertelenen esnaf ve sanatkarların tekrar kredi kullanabileceğini kaydeden Yılmaz, "Kararın yayımı ile öncelikle yayım tarihinden son müracaat tarihine kadar, borç ertelemesinin gerçekleşmesi durumunda erteleme süresi sonuna kadar borçlular hakkında takip işlemine başlanmasının önüne geçilmiştir. Diğer taraftan gerçekleştirilen erteleme işleminin borca ilişkin kurulmuş olan her türlü teminat, müşterek borçluluk veya kefalet ilişkisini sona erdirmeyeceği de düzenlenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

"Mücadelemiz aralıksız devam edecek"

Borç erteleme işlemlerinden dolayı bankanın karşılaşacağı finansal kayıpların hesabında, esnaf ve sanatkar kredilerine uygulanan cari kredi faiz oranının dikkate alınacağını vurgulayan Yılmaz, "Bankanın yapacağı gelir kaybı hesaplarının sonuçları ise aylık olarak Hazine Müsteşarlığına iletilecek. Söz konusu kayıplar Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçesine bu amaçla konulacak ödenekten karşılanacaktır. Söz konusu dört ilde 8 bini aşkın esnafımıza ait 345 milyon lira civarında kredi bakiyesi bulunmaktadır. Bu tutarın tamamının ertelenmesi halinde Hazine tarafından 17 milyon liralık bir katkı söz konusu olacaktır." ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz, terörün yerel ekonomiye verdiği zararın telafisine devam edeceklerini belirterek, bir taraftan terörle mücadele yapılırken, diğer taraftan yoksulluk ve işsizlikle mücadelelerin aralıksız şekilde süreceğini, kamu yatırımlarının yanı sıra özel kesim yatırımları ile kalkınma sürecinin de sürdürüleceğini kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın