Dolar
32.39
Euro
35.05
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,546.20
BTC/USDT
70,152.00
BIST 100
9,135.39
Ekonomi

Kırmızı et için tavan fiyatlar belirlendi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldığımız karar gereği kıymanın tavan fiyatının 32 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" dedi.

09.02.2016 - Güncelleme : 10.02.2016
Kırmızı et için tavan fiyatlar belirlendi

ANKARA

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı et sektörü temsilcileriyle aldıkları karar gereği karkas yağsız et tavan fiyatını 23,3 lira, yağlı et tavan fiyatını 21,8 lira olarak belirlediklerini ifade ederek, "Kıymanın tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı etin tavan fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık" dedi. 

Bakan Çelik, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, kırmızı et sektörü temsilcileri ile daha önce geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirdiklerini anımsatarak, son dönemde kırmızı et sektöründeki fiyatların enflasyona yansımalarını ve et ithalatı meselelerini değerlendirdiklerini söyledi.

Bugün yapılan toplantıya Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ'ın ve diğer sektör temsilcilerinin katıldığına dikkati çeken Çelik, şöyle konuştu:

"Aldığımız karar gereceği karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23,3 lira, yağlı fiyatın ise 21,8 lira olması, kasapta vatandaşlarımızın daha yoğun bir şekilde kullandıkları kıyma tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı fiyatın ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine varmış bulunuyoruz. Bugün aldığımız karar, üreticimizi ve besicimizi korumaya dönük, birlikte taşın altına elimizi koymadır. Bir bakanlık zorlaması değil, serbest piyasaya müdahale şeklinde değil, aksine serbest piyasa aktörleri olarak bu alanda birlikte adım atılması, birlikte yürünmesi ve hayvan varlığımızın artarak devam etmesi noktasında bir yaklaşımın gereği olarak bu buluşmayı gerçekleştirdik ve bu kararları aldık" dedi.

"Yapısal değişiklikler için bazı tedbirler alınacak"

Orta vadede yapısal değişikliği sağlayacak bazı tedbirleri kendi aralarında değerlendirdiklerini ifade eden Çelik, özellikle sözleşmeli üretim başta olmak üzere finansa erişim konusu ve sübvansiyonlu kredi konularında, kredinin kullanılmasını yaygınlaştırmaya dönük çalışmaları gerçekleştireceklerini kaydetti.

Çelik, sektör temsilcileri olarak belirledikleri tavan fiyatın esas alınarak, piyasada varlıklarını sürdürmenin doğru olacağını belirterek, şu anda yaklaşık 50 bin ton et ithal etme imkanının olduğu bir ortamda bunları söylediğini vurguladı. Çelik, şunları kaydetti:

"Bu çağrıyı da açıkça ifade ediyorum, bu toplantıyı da böyle bir ortamda yapıyoruz. Yani et ithalatını konuşalım diye toplanmıyoruz, et varlığımızı, hayvan varlığımızı artıralım diye toplantı yapıyoruz. Sektörümüzü, üreticimizi güçlendirelim diye, üreticimiz ahırlarını doldursun diye bu toplantıyı yapıyoruz. Yoksa bu fiyatları, ithal imkanı kullanarak çok daha hızlı bir şekilde aşağı çekme gibi bir durum olabilirdi."

"Fiyatlara müdahale anlamına gelmiyor"

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Çelik, şu andaki çalışmalarının fiyatlara müdahale etmek anlamına gelmediğini belirterek, Türkiye'deki üretimin sürdürülebilirliğinden ve artışından yana olduklarını bildirdi.

Maliyet hesapları ve piyasa fiyatları çerçevesinde tavan fiyatı belirlediklerinin altını çizen Çelik, amaçlarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın